Az anyja Krausz!

Az anyja Krausz!

Forrás: VideoPlasty/Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Apja egykori mondását juttatta a Facebook-oldalán Eörsi Mátyás eszébe Krausz Ferenc Nobel-díja. Azt viszont nem tudta pontosan az egykori képviselő, honnan is ered a felkiáltás: „az anyja Krausz!” A hozzászólók között felbukkant Nyáry Krisztián irodalomtörténész, aki Efrájim Kishon kötetével magyarázta a dolgot. A szerző humoreszkjeinek harmadik válogatása 1988-ban jelent meg A zanyja Krausz címmel. Csakhogy a szóban forgó fordulat nem innen ered, nem Kishon használta először.

Több kommentelő is beszámolt arról, hogy az ő családjukban szintén gyakran elhangzott a mondat. A rokon jelentésűek vonatkozásában hasonló példák merültek fel: „a macska rúgja meg”, „basszuskulcs”, „a teremburáját”. Egy névrokon megemlítette, hogy a kraus göndört, bodort jelent németül, és tudomása szerint a mondás azt jelenti: „az anyja ördögét”. Örkény István már 1947-ben használta, A Hunnia Csöködön című írás a Csillagban jelent meg. „»Az anyja Krausz« mondta, mikor elbotlottak s riadtan kaptak az egyensúly után” – olvassuk.

Szerepel Ottlik Géza Buda című művében, ahogy Garaczi Lászlónál is az Egy lemúr vallomásaiban. (Kuroli László például Ottliknak tulajdonította 2005-ös, Nádasdy Ádámot méltató írásában: „Ottlikkal: tyű, az anyja krausz.”) Az Ojság című vicclap egyenesen 1927-ben használta, igaz, a felkiáltásból kiragadva: „Lómunkatársunk felkereste szanatóriumi betegágyán Patafit, kinek az anyja Krausz, az apja Hajókötél”. A Délmagyarország pedig 1938. június 9-én írta le, amikor a Szeged FC jugoszláv túrájáról tudósított: „Ilyen előzmények után érthető, hogy Somogyi, amikor Horgoson megpillantotta a menedzsert, olyan határtalan lelkesedéssel kiáltotta fel, hogy – az anyja Krauszát –, hogy ahhoz képest Colombus matrózának a felkiáltása, aki először látta meg a szárazföldet, csak gyenge sóhaj lehetett.”

És hogy ne maradjanak el a hétköznapi példák sem, felbukkan például egy 2013-as internetes fórumon, melyben a DVD-meghajtó tisztításának egy különös, Kontakt61-sprével való tisztításáról esett szó: „a lényeg, hogy bevált, az anyja Krausz!” Hát, a lényeg tényleg ez!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/40. számában jelent meg október 6-án.