Túl sok modorosság – a Barátom, Harvey a Vígszínházban

Túl sok modorosság – a Barátom, Harvey a Vígszínházban

A Barátom, Harvey egyik jelenete (Fotó: Vígszínház/Dömölky Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ötvenes éveiben járó kedélyes agglegény, Elwood P. Down elsőre kicsit bogarasnak tűnhet. Ahogy az a magányos embereknél lenni szokott, Elwood bácsi is sokat beszél magában, de persze ez nem is lenne akkora baj. Csakhogy ez a középkorú úriember nem magával perlekedik, viccelődik, osztja meg bánatát és örömét, hanem legjobb barátjával, Harvey-val, egy csaknem két méter magas, fehér nyúllal, akinek még kalapot is készített két lyukkal a tetején.

Az Elwood bácsi képzeletében élő szőrös barát az egész család életét megkeseríti, ezért unokahúga, Veta Simmons úgy dönt, ideggyógyintézetbe zárja a lüttyős rokont. Mint az köztudott, az idegorvosok sem mindig épelméjűek, ezért is történhet meg, hogy a bácsi helyett a húgát áztatják hideg vízbe, de ettől a nyúl nem tűnik el a család életéből. Sőt egyre inkább nyilvánvalóvá válik, a kiegyensúlyozott élethez mindenkinek szüksége lenne egy olyan hűséges barátra, mint Harvey. Végül Veta Simmons is belátja, nem szabad Elwood bácsi tudatából kiűzni a jóbarátot, hisz nem bűn, ha a boldogságot egy képzeletbeli, két méter magas nyúltól kapja meg az ember.

Mary Chase amerikai szerző 1944-ben írta meg a Barátom, Harvey című vígjátékot, amelyet még abban az évben be is mutattak a Broadwayn, pár évvel később pedig James Stewart és Josephine Hull főszereplésével már a mozivásznon is látni lehetett. A történet két évtizeddel később ért el Magyarországra, a Vígszínházban láthatta a közönség Várkonyi Zoltán rendezésében, Páger Antal, Bulla Elma, Latinovits Zoltán, Bilicsi Tivadar és Nádasi Myrtill főszereplésével. A darabot most újra műsorra tűzte a Vígszínház Rudolf Péter főszereplésével, Valló Péter rendezésében.

Bár nagy életigazságokra próbál rávilágítani, Mary Chase darabja nem több sekélyes és idejétmúlt lírai bohózatnál. Komédiát jól játszani sokkal nagyobb kihívás, mint a drámai mélységeket megmutatni. Ha egy színész nem érzi pontosan, jelenléte meddig őszinte, könnyen manírossá, ripaccsá válhat, a középszerű és kiszámítható helyzetkomikumok pedig csak ezt a bizonytalanságot erősítik.

Épp ez jellemzi a Vígszínház előadását is: Elwood bármennyire is szerethető, érzékeny figura, Rudolf Péter görcsös erővel próbálja mindezt megmutatni, ahogy Balázsovits Edit sem őszinte Veta Simmonsként, utóbbi alakítása bántóan harsány. Kőszegi Ákos is túljátssza dr. Chumley szerepét, de Szilágyi Csenge főnővére és Brasch Bence ifjú lélekgyógyásza is túlontúl modoros.

Mary Chase: Barátom, Harvey. Rendező: Valló Péter, Vígszínház

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/16. számában jelent meg április 14-én.