Bocsánatot kért a Népszava kritikusától a Blokád rendezője

Bocsánatot kért a Népszava kritikusától a Blokád rendezője

Tősér Ádám rendező a Blokád címû film sajtóvetítése után tartott sajtótájékoztatón (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap telefonon kért elnézést Csákvári Gézától, a Népszava filmkritikusától Tősér Ádám – számolt be róla a lap. A Blokád című játékfilm rendezője pénteken a Magyar Mozgókép Fesztivál veszprémi programján tettleg bántalmazta a kritikust. Lapunk is megírta, hogy az újságíró a mozgóképes mustra résztvevői számára tartott bulin éppen a mosdó felé tartott, amikor egy onnan távozó férfi se szó, se beszéd olyan elementáris erővel fellökte, hogy a földre került. A támadó üvölteni kezdett, a többi között lenácizta munkatársunkat és kilátásba helyezte, hogy „szétveri a pofáját”. Tősért végül két rendező kollégája, Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra rángatta el és nyugtatta le.

Az újságíró később elmondta, hogy a Blokád valóban nem tartozik a kedvenc alkotásai közé, kurzusfilmnek tartja azt, de azt is hozzátette, hogy egy filmkritikusnak jogában áll, hogy véleményt formáljon egy-egy adott műről. „Az újságíró szavaira az erőszak vagy a nyilvános becsmérlés nem lehet válasz. 

A botrányos eset után Kovács Gellért Filmszerész nyílt levelet írt a Magyar Mozgókép Fesztivál szervezőinek, érdeklődve arról, hogy milyen következményekkel jár az az esti gálaest menetére nézve, befolyásolja-e a Blokád díjait, és ha Tősér Ádám nem kér bocsánatot, szívesen látják-e a gálán. A fesztivál díjkiosztó gáláját másnap tartották, és ezen a rendezők egy szót se ejtettek az előző napi incidensről, Tősér maga pedig az Indexnek nyilatkozva „Neymar-díjas alakításként” értékelte Csákvári esését.

Címkék: Népszava, A Blokád