Claudia Cardinale és Klaus Maria Brandauer is Budapestre érkezik

Claudia Cardinale és Klaus Maria Brandauer is Budapestre érkezik

Klaus Maria Brandauer a Mephistóban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerencsére mondhatjuk, hogy egymást érik a hazai minőségi filmfesztiválok, Jameson Cinefest követ BuSho Rövidfilm fesztivált, hogy a különféle francia, olasz, koreai és egyéb mustrákról ne is beszéljünk. Ehhez mérten is ritka viszont, hogy annyi nemzetközi híresség érkezzen hazánkba, mint a szeptember 4. és 9. között zajló II. Budapesti Klasszikus Film Maratonra.

A Mephisto sztárja, Klaus Maria Brandauer mellett jön Claudia Cardinale olasz színésznő, továbbá Lars von Trier visszatérő színésze, Jean-Marc Barr. Őt láthattuk már az 1991-es Európa főszerepében, de játszott a Hullámtörésben, a Dogville-ben és A nimfomániásban is.

Három fővárosi moziban, a Toldiban, az Urániában és a Francia Intézetben lesznek vetítések, de vidéki helyszínként bejön Győr és Eger is. A nyitóesten leadják a restaurált Mephistót, az eseményen pedig Brandauer mellett jelen lesz Szabó István is. A program részét képezik továbbá a rendező olyan alkotásai, mint az Apa, a Szerelmesfilm és az 1999-es A napfény íze.

Lesznek izgalmas dokumentumfilmek is, bemutatva a nők helyzetét a filmművészetben. Mészáros Márta Ők ketten című produkciója mellett az első filmrendezőnőről, Alice Guy Blachéról és az osztrák-magyar Hedy Lamarról is többet megtudhatnak az érdeklődők. Élő zenei kísérettel pedig leadnak olyan némafilmeket, mint a W. G. Pabst-féle Pandora szelencéje, valamint Illés Jenő Maniája.

Ingmar Bergman munkatársa, Katinka Farago is érkezik, aki Szabó Istvánnal fog beszélgetni a rendezőzseniről. Faragó produceri mesterkurzust tart a Fanny és Alexander készítéséről, a beszélgetés után pedig leadják a rendező Mozart-filmjét, A varázsfuvolát.

Hat nap alatt több mint hatvan filmet tekinthetnek meg a Budapesti Klasszikus Film Maraton látogatói.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 16. számában jelent meg, 2018. augusztus 31-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 16. Magyar Hangban? Itt megnézheti.