Elhunyt Peter Bogdanovich rendező

Elhunyt Peter Bogdanovich rendező

Peter Bogdanovich amerikai rendező a She’s Funny That Way című filmje bemutatóján a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. augusztus 29-én. Peter Bogdanovich 82 éves korában, 2022. január 6-án elhunyt Los Angeles-i otthonában. (MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peter Bogdanovich, szerb származású, amerikai rendező 82 évesen, csütörtök reggel természetes úton halt meg Los Angeles-i otthonában – közölte a lánya, Antonia Bogdanovich.

Az MTI összefoglalója szerint az 1939-ben Kingstonban született, szerb származású Bogdanovich színésznek készült, az ötvenes években televíziós darabokban, off-Broadway produkciókban szerepelt. Filmes újságíróként és kritikusként is dolgozott, de a hatvanas évek közepétől a forgatókönyvírástól a vágáson és hangon át a rendezésig kitanulta a szakmát. 1967-ben készítette első, kis költségvetésű filmjét egy kiöregedett horrorsztárról, bemutatkozását némely kritikus egyenesen Orson Welleséhez hasonlította.

1971-ben fekete-fehérben forgatta Az utolsó mozielőadás című kultfilmet. Az elégikus kisvárosi ballada nem csak egy generáció életérzését közvetítette, ragyogó látlelet is az illúziók elvesztéséről és a felnőtté válásról. A film nyolc Oscar-jelölést kapott, és két színészi Oscar-díjat el is nyert. Ezt követően forgatta Barbra Streisand és Ryan O’Neal főszereplésével a Mi van, doki? című vígjátékot, majd a Papírholdat, amelyért a 10 éves Tatum O’Neal szintén Oscar-díjat kapott.

Szakmai és magánéletében is nehéz évek következtek ezután: új filmjei érdektelenségbe fulladtak (az egyik miatt nyílt levélben bocsánatot is kért), élettársa, Cybill Shepherd elhagyta. A rendező azután a Playboy magazin egyik sztárjával jött össze, de a nőt a féltékeny férje meggyilkolta. Bogdanovich csak nehezen tette túl magát a történteken, végül a volt szeretője húgát vette el feleségül.

A válságból 1985-ben jött ki, amikor a Cherrel készített Maszk című filmje hosszú idő után újra sikert aratott. A kilencvenes években leforgatta Az utolsó mozielőadás folytatását Texasville címmel, de erre több kritikát is kapott. Pályafutása utolsó szakaszában főleg televíziós produkciókban dolgozott rendezőként és színészként is. Szerepelt a Maffiózók és a Szóljatok a köpcösnek! című sorozatokban is.

Halálhírét az egész filmvilág megrendülten fogadta. „Csodálatos és nagyszerű művész volt” – írta róla egy levélben Francis Ford Coppola, amerikai filmrendező. Felidézte azt a feledhetetlen élményét, amikor Az utolsó mozielőadás premierjén a film végén a közönség felugrott a székből és 15 percig állva tapsolt. Guillermo del Toro, Oscar-díjas filmrendező a Twitteren „drága barátként, a mozi bajnokaként” emlékezett meg róla.