Járványok nem százévente vannak

Járványok nem százévente vannak

Jelenet a Pandémia című dokumentumfilm-sorozatból (Fotó: IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogyan előzzünk meg egy világjárványt? A kérdést a Netflix idei hatrészes minisorozata, a Pandémia teszi fel, a megszólalók pedig egyaránt úgy vélik, kellő odafigyeléssel és kitartással a prevenció lehetséges. És szükség is van rá, mert nem az a kérdés, hogy bekövetkezhet-e egy újabb influenzajárvány, hanem hogy ez mikor fog megtörténni – halljuk.

A sorozatot többek közt Isabel Castro, Danni Mynard és Doug Shultz rendezte, és idén februárban vált elérhetővé a streamingfelületen. Nem az új koronavírusról szól, hiszen amikor forgatták, még mit sem tudhattak a Covid-19 elterjedéséről. A fenyegetésről viszont annál többet sejtettek, és a kutatásokhoz támogatókra is leltek, például a Bill és Melinda Gates Alapítványnál. Most, amikor itt vagyunk a világjárvány kellős közepén, és a Föld egyharmadát karantén alá helyezték, úgy figyeljük a jeleket, mint nostradamusi jövendöléseket, legyenek azok épp utólagos belevetítések homályos bibliai kifejezésekbe, vagy néhány éves jóslatok a közelgő katasztrófáról.

A Microsoft milliárdos alapítója például arról beszélt tavaly, amit itt az első részben konkrétan hallunk is: epidemiológusok szerint egy cseppfertőzéssel terjedő kórokozó 30 millió emberrel végezne alig egy év alatt. Mástól már az 1918–19-es spanyolnátháról hallunk, és arról, hogy többen haltak bele, mint a két világháborúba összesen. Pedig a világ akkor még közel sem volt annyira összekötve, mint ma. Ha most felbukkanna egy hasonló vírus, több száz millió áldozattal számolhatnánk – halljuk a Gatesénél is fenyegetőbb mondatot. Igaz, a koronavírus-járvány idején már azt mondják, hogy ők egy potenciális fenyegetést említettek, és nem az általuk még nem is ismert Covid-19 pusztítását számolták ki. A harminc- és százmilliós jóslatokhoz képest az eddigi halálozási szám szerencsére jóval kisebb, még ha ez nyilván megy is még felfelé. Viszont a Pandémia-sorozat is egyértelművé teszi, hogy nem feltétlenül a milliós számok miatt kell ezeket a járványokat igazán komolyan venni. Mert ha alacsonyabbak is, a következmények attól még beláthatatlanok lehetnek.

A sorozatban olyan bajokról hallunk, amelyek az elmúlt évtizedekben jellemezték a világot: a 2009-es sertésinfluenzáról, a 2014–1 6-os ebolajárványról, a SARS-ról, a madárinfluenzáról és az Egyesült Államokban újra terjedni kezdő kanyaróról. Utóbbi kapcsán egy másik veszedelemmel, az oltásellenesek mozgalmával is találkozhatunk. A Pandémiának kifejezetten feszültséget ad, hogy néhányat meg is ismerünk képviselőik közül – mégsem sikerül jobban megértenünk őket és azt, miért vannak ennyire ráfeszülve erre a témára.

Annál közelebb kerülünk a sorozat által bemutatott hősökhöz, akik erejüket megfeszítve dolgoznak minél több ember beoltásán, a járványok megelőzésén és felszámolásán. Mindezt „békeidőben”: megrendítő látni, ahogy az oklahomai orvosnak (Holly Goracke), az univerzális vakcinát előállítóknak (Jake Glanville, Sarah Ives) vagy a bevándorlók oltását intézőnek (Susan Flis) ugyanarról szólnak a mindennapjai, mint most annyiaknak a világon. Amikor rendkívüli helyzetnek érezzük, amiben vagyunk, érdemes belegondolnunk, hogy járványok nem százévente vannak, csak esetleg kisebbek, helyileg behatároltabbak és tőlünk távol eső helyen pusztítanak. Sokkal súlyosabb halálozási aránnyal akár, mint a koronavírus, és a helyben élők mindennapjait sokkal jobban megkeserítve. Hallunk itt is iskolabezárásokról, munkából kimaradó és rossz anyagi körülmények közé sodródó szülőkről, az állatokról emberre terjedés (zoonózis) megelőzéséről vagy arról, hogy az elmúlt fél évszázadban a halálos influenzavírusok nagyja Kínából indult.

Ürge-Vorsatz Diána: Rövid időn belül újabb járványokra számíthatunk | Magyar Hang

Érdemes belenézni a Netflix dokumentumfilm-sorozatába, hogy amikor a négy sarkából kifordult világról beszélünk, tudjuk: a hasonló járványok mindig is velünk voltak. És ugyan közös erőfeszítéseinken múlik a leküzdésük, de a legtöbbet, a valódi segítséget mégis azoktól várhatjuk, akik a frontvonalban vannak, és akiket ebben az amerikai sorozatban látunk.

Pandémia, Netflix

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/16. számában jelent meg április 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/16. számban? Itt megnézheti!