Kanye West villámgyorsan elveszíti összes üzletfelét

Kanye West villámgyorsan elveszíti összes üzletfelét

Kim Kardashian amerikai modell, színésznő, televíziós személyiség és férje, Kanye West Grammy-díjas amerikai rapzenész (Fotó:
MTI/EPA/Jason Szenes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kanye West amerikai rapper, producer, divattervező és számos egyéb szórakoztatóipari területen aktív vállalkozó az utóbbi hetekben sorra veszíti el a vele üzleti kapcsolatban álló partnereit, minthogy nehezen érthető megfontolásból a szélsőjobboldal felé tolódik, és antiszemita, illetve a feketék elleni rasszista kijelentéseket tesz (miközben ő is fekete).

Egy párizsi divatbemutatóján például az amerikai szélsőjobboldal által hordott „White Lives Matter” feliratú pólókat adott a fekete modelljeire (ami a Black Lives Matter mozgalom valamiféle paródiájának próbál tűnni, de senki sem tartja viccesnek). Egy podcastben kijelentette, hogy bármilyen antiszemita kijelentéseket tehet, az Adidas mégsem fogja megszakítani vele a szponzorációs kapcsolatát.

Emellett arról is értekezett, hogy George Floyd nem a rendőri brutalitás miatt veszítette az életét, hanem fentaniltúladagolásban halt meg. De az általa terjesztett antiszemita összeesküvés-elméleteket már számon tartani is nehéz.

Nem tudni, hogy West (aki mostanában Ye-nek hívatja magát) mindezeket csak trollkodásból teszi és mondja, vagy tényleg így gondolja. Az első esetben igencsak elszámította magát, mert feltételezésével ellentétben a korábban vele reklámozó cégek egymás után rúgják ki (így tett az Adidas is). Az Adidas bejelntése szeint nem tűrik a gyűlöletbeszéd semmilyen formáját, és ez a döntésük negyedmilliárd eurós bevételkiesést okoz nekik a Westtel kapcsolatos termékvonalak leállítása miatt.

De az Adidas csak egy cég a sok közül. Westet menesztette a Gap ruhaüzletlánc, részlegesen letiltotta a Meta (a Facebookon és az Istagramon), illetve a Twitter is. Hasonlóan járt el Balenciaga luxusruházati cég is. Westet még a menedzseri ügynöksége, a Creative Artists Agency is kirúgta.

Címkék: Kanye West