„Kíváncsi vagyok, hogy a politikusoknak van-e bármi fogalmuk a kereszténységről”

„Kíváncsi vagyok, hogy a politikusoknak van-e bármi fogalmuk a kereszténységről”

Thuróczy Szabolcs (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eltéveszthetetlenül reszelős hangú Thuróczy Szabolcs Magyarország egyik legismertebb színésze, színházban, tévében és moziban ugyanúgy találkozhatunk vele, mint a Fradi meccsein.

– Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni – írta a Pesti Srácok publicistája a Coca-Cola-botrány kapcsán. Egyik legfontosabb szerepe Till Attila 2016-os filmje, a Tiszta szívvel kerekesszékes bérgyilkosa, Rupaszov volt. A forgatás során megtapasztalhatta a mozgáskorlátozott emberek helyzetét, változtatott a világlátásán a film?
– Méltatlan lenne a szánkra venni az újságírót és a szellemiséget, amit képvisel, ekkora ostobaságon csak mosolyogni lehet, beszéljünk inkább a filmről. A szerepre készülve sok időt töltöttem a Marczibányi téri rehabilitációs központban, ahol hihetetlen történetekkel szembesültem, és rengeteget tanultam a mozgássérült emberektől. Az életünk, bármilyen stabilnak is gondoljuk, pár másodperc alatt a feje tetejére állhat. Találkoztam egy családapával, aki egy építkezésen dolgozva zuhant le, a vállalkozó spórolni akart, szabálytalanul rögzítették a szerkezeteket, majd egy hónappal később a kórházban egy dobozos gyümölcslével igyekezett jóvátenni a hibáját. A férfi kerekesszékbe kényszerült, ikergyermekei tolják felváltva a Lövőház utcában fel-alá. De a filmben szereplő Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám is elképesztő figura, a forgatás során sokszor a teljesítőképességük határán mozogva dolgoztak, és legtöbbször nekem kellett kapaszkodnom, hogy tartani tudjam a tempót velük.

(...)

Borzasztóan bosszantja az a leegyszerűsítő populizmus, amelyben élünk, ezért talán túl sokat is foglalkozik a közélettel – mondja az interjúban Thuróczy Szabolcs, de a keresztény értékekről csak e-mailben értesített politikusok mellett a Pintér Béla Társulat helyzete, a foci, Pilinszky János és a Kádár-rendszer vámpírjai is szóba kerültek. De kiderül az is, hogy mit gondol Ferenc pápáról, hogy miért drukkol még mindig a Fradinak, és hogy miként vélekedik a színészről Bödőcs Tibor.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!