Leszólta a fideszes producer 2006-ról szóló filmjét a fideszes háttérember

Leszólta a fideszes producer 2006-ról szóló filmjét a fideszes háttérember

Jelenetkép az „Áldozatok 2006” című dokumentumfilmből. Forrás: Youtube.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nagy médiakampány mellett mozikban bemutatott „Elkxrtuk” mellett dokumentumfilm is készült a 2006-os őszi tüntetéssorozat eseményeiről, melyek azt követően robbantak ki, hogy máig tisztázatlan körülmények között nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök zárt körben elhangzott őszödi beszéde. A dokumentumfilmnek – mely elsősorban az áldozatok (rendőri és civil) szenvedésére koncentrál – múlt héten volt a díszbemutatója az Erkel Műhelyházban, majd vasárnap késő este bemutatta a közmédia Duna Tv csatornája, és később az Átlátszón online is elérhetővé vált.

A filmet Skrabski Fruzsina, a 2010-ben nagy visszhangot kiváltó Biszku-film, a Bűn és büntetlenség alkotója jegyzi, aki nem szokta véka alá rejteni a kormánypártok iránti szimpátiáját, míg a társrendező Bodoky Tamás volt. Ezért is furcsa, hogy nem várt helyről, a Fidesz egyik fontos háttéremberétől kapott kritikát az alkotás hétfőn.

Várhegyi Attila közösségi médiás bejegyzésben bírálta a filmet és annak alkotóit, azt írta, hogy elszomorodott és csalódott, mert komoly alkalmat szalasztottak el a filmet készítők: „elszalasztották, hogy eljussanak a felelősökig”. Várhegyi azt is nehezményezte, hogy nem szólalt meg a filmben a Civil Bizottság egésze „a liberális jogvédők helyett”. Várhegyi szerint úgy tesz a film, „mintha a liberális jogvédők bármit is tettek volna”.

A fideszes szürke eminenciás azt is számon kérte az alkotókon, hogy nem vonták kérdőre „Brüsszelt”, „hogy szégyellik-e magukat most, 15 év után?” Szerinte „amit itt láttunk most, azt más dokumentumok már megmutatták”.

Várhegyi Attila a kilencvenes években Szolnok polgármestere és a Fidesz országgyűlési képviselője, illetve pártigazgatója és választmányi elnöke, valamint még kulturális államtitkár is volt az első Orbán-kormány alatt. 2002-ben, miután a bíróság jogerősen elítélte folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, lemondott parlamenti mandátumáról. 2010-től az MTVA-nál tűnt fel tanácsadóként.

Várhegyi bírálatára Skrabski Fruzsina rendező is reagált, azt írta a volt fideszes pártigazgató posztja alá, hogy köszöni a kritikát, de ez a film „most csak annyiról akart szólni, hogy ártatlan embereket vertek össze”. Majd hozzátette, hogy „elég nehéz úgy feltárni a múltat, amikor a komplett belügy és a teljes rendőrség nyilatkozatstoppot rendel el, hiába van több mint 10 éve hatalmon a Fidesz”.

A filmet munkatársaink is látták a bemutatón, lapunk október 29-én megjelenő következő lapszámában értékelést közlünk arról.