Magyar dokumentumfilmet támogat a Sundance

Magyar dokumentumfilmet támogat a Sundance

Részlet az Egy fiú című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bakony Alexa egészestés dokumentumfilmjét, az Egy fiút is támogatja az amerikai Sundance Intézet – számolt be róla a Filmvilág blog. A Filmalap Inkubátor Program keretében készülő alkotás így bekerült a neves függetlenfilmes fesztivál látókörébe is.

A Sundance Intézet egyébként tizenkét ország huszonöt projektjét támogatja, a korábbi években dotált filmek közül pedig az idei fesztiválon kilencet be is mutattak.

Bakony Alexa munkájának főszereplője a 18 éves Tóbiás, aki egy kis szabolcsi faluban él. Transznemű, női testbe született, de férfiként tekint magára, édesanyja és családja pedig támogatóan viszonyulnak ehhez. A dokumentumfilm középpontjában a szülő-gyerek viszony fog állni.

A projekt 2016-ban nyerte el az Inkubátor Program szakmai zsűrije és a közönség szavazatai alapján a Filmalap támogatását. Egy éves fejlesztést követően tavaly kezdődött a gyártás a Filmfabriq kötelékében. Bakony Alexa egyébként a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott televíziós műsorkészítőként, illetve Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában dokumentumfilm-rendező szakon. Az Egy fiú producerei Dr. Szűcs Ildikó és Osváth Gábor, operatőre pedig Táborosi András.

Az Inkubátor Program idei fórumán lapunk is jelen volt, beszámolónkat itt olvashatják.

Így szavaztam a filmalap támogatásaira | Magyar Hang

Nem váltak (eddig) valóra a félelmek, a kultúrharc Andy Vajna halála után sem temette maga alá a filmipart. Igaz, aggasztó jelek azért akadnak: Szász János azok után távozott a Hunyadi-projekttől, hogy korábban a kormánysajtó első számú célpontjává vált.

A magyar film rajongói szintén örülhetnek annak a hírnek, hogy Csehországban díjazták Kis Hajni rövidfilmjét. A Last Call a Zlín Filmfesztiválon részesült elismerésben – írta meg a Filmhu. A mustra elsősorban az ifjúsági és gyerekeknek szóló alkotásokra koncentrál, május 24. és június 1. között rendezték meg Zlínben, Prágában és más cseh városokban. A Last Call a legjobb élőszereplős film díját kapta. A tavalyi Friss Húson egyébként ez a produkció kapta a legjobb rövidfilmnek járó elismerést is. A Last Call nemzetközi premierjét a tavalyi szarajevói filmfesztiválon tartották, ahol rögtön megkapta a legjobb vizsgafilm díját is.