Nagyobb eséllyel lennének nézők a szabadtéri színházakban, ha az osztrák példát követnénk

Nagyobb eséllyel lennének nézők a szabadtéri színházakban, ha az osztrák példát követnénk

Forrás: pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kulturális ágazat újraindítási stratégiáit taglaló dokumentum, mely Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Müller Cecília országos tiszti főorvos ellenjegyzésével készült, május 23-án készült el. Ez adta a május 27-én megjelent kormányrendelet alapját. E szerint szabadtéri színházban, cirkuszi sátorban a nézőtér vagy a helyszín befogadóképességének ötven százalékig, de legfeljebb 200 főig lehetséges előadásokat tartani. Fekete Péter kulturális államtitkár egy, az előadó-művészeti szervezeteknek szóló zártkörű tájékoztatón május 27-én még arról beszélt, hogy lehetséges, hogy a hivatalos kormányrendelet majd egy könnyített helyzetet engedélyez, ez azonban nem történt meg.

Az aznap kiadott rendelet az ültetési rendre vonatkozó előírásokkal eléggé megnehezítette a szabadtéri színházak helyzetét, amelyeknek gazdaságilag nem biztos, hogy megéri kinyitni. E szerint a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, de a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem lehet elfoglalni, mivel az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

Ezzel lehet összefüggésben, hogy pénteken Herczeg Tamás fesztiváligazgató bejelentette, elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadra meghirdetett Dóm téri előadásai, de abban még bíznak, hogy a fesztivál kisebbik játszóhelyén, az 1500 néző befogadására alkalmas Újszegedi Szabadtéri Színpadon megtarthatók az előadások. A jelenlegi szabályok alapján itt négyszázan láthatják a produkciókat. A Dóm téren jövőre a tervek szerint az idei évre meghirdetett előadásokat rendezik meg.

A Mézesvölgyi Nyár programsorozatot szervező Veres 1 Színház most a Facebookon kéri a nézők véleményét a nyitással kapcsolatban: „Harmadik hónapja arra várunk, hogy milyen feltételek szerint tudjuk elindítani a fesztivált. Sokadik változatot készítettük, hogy a rengeteg – ismeretlen – szempontnak meg tudjon felelni a rendezvény. Erre azonban őszintén szólva nem számítottunk. És most hagyjuk is az anyagi számításokat, hiszen a maximum negyed ház – 343 néző – eleve bukó. Leginkább az érdekel minket, hogy egyáltalán lenne-e így kedvetek színházba jönni, a partneretektől három széknyire ülve.”

Pedig, ha Orbán Viktor miniszterelnök által laboratóriumnak nevezett Ausztria példáját követné a kormány, akkor sokkal színház- és családbarátabb megoldás is születhetett volna a szabadtéri színházak megnyitására. Az osztrákoknál július elsejéig 100, majd ezt követően 500 fős szabadtéri előadások engedélyezettek, de a családok, illetve a maximum négy fős felnőtt baráti csoportok számára nincs előírva védőtávolság, ám a maszk viselése számukra is kötelező.

Fekete Péter az említett zárt ülésen arról is beszélt, hogy a tervezet szerint július elejéig tartanák fenn ezt a kétszáz fős limitet, amit ezt követően 500 főre változtatnának, majd augusztus elején ezt már 800 főre módosítanák. Mindezt persze a kormány döntése és a járvány alakulása felülírhatja.