Oscar-gála: tarolhatnak a népszerű filmek, de meglepetés is jöhet

Oscar-gála: tarolhatnak a népszerű filmek, de meglepetés is jöhet

Az Oscar nagy esélyesei: Fekete párduc, Csillag születik és Bohém rapszódia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összeszedtük, a főbb kategóriákban kiket látunk esélyesnek, és kiknek adnánk szívünk szerint az arany szobrocskát.

Nem tudják, hogyan mentsék az Oscar becsületét

Sajátos tanácstalanság jellemzi az idei Oscar-gálát. Tavaly világossá vált, az esemény már egyáltalán nem vonzó a tévénézők számára, történelmi mélypontra esett a nézettség, a műsort közvetítő ABC csatorna és az azt tulajdonló Disney így megpróbált radikális változásokat bevezetni. Első lépésként megalkották a népszerű filmek kategóriáját, amelyben a nagy bevételt hozó blockbusterek versenyeztek volna. Ezt egyebek mellett az indokolta, hogy a tavalyi legfontosabb díjakat bezsebelt alkotásokra Amerikában alig váltottak jegyet a nézők.

A populáris művek elismerése azonban akkora felháborodást váltott ki – az arany szobor elértéktelenedését látták sokan a gesztusban –, hogy az Amerikai Filmakadémia gyorsan visszakozott, és eltörölték a kategóriát. A Disney azonban nem adja olcsón a bőrét, végül csak becsempésztek egy kasszasikert: a legjobb alkotásnak járó díjért a Fekete párduc című szuperhősfilm is elindulhat. A hasonszőrű, vagyis képregények alapján forgatott művekhez képest közepes bevételt produkáló, és a kritikusokat is megosztó film jelenlétét akár vészjelzésként is érthetjük, a szervezőknek fogalma sincs róla, hogyan mentsék meg az Oscar becsület, de mindent megpróbálnak, hátha bejön.

Az idei felhozatalt látva ennek kicsi az esélye. A legjobb filmek kategóriájánál maradva szomorúan állapíthatjuk meg, hogy a nyolc jelölt legalább fele az erős közepes szintet sem üti meg. A már említett Fekete párduc mellett a Freddie Mercury életét elcsaló Bohém rapszódia, a giccsesen szájbarágós Zöld könyv, az amerikai politika főgonosza, Dick Cheney életét burleszkszerű fekete komédiaként bemutató Alelnök, vagy a sokadszori feldolgozásként elkészített Csillag születik egy ideális univerzumban a gála közelébe sem kerülhetne, idén azonban nagy valószínűséggel közülük kerül ki a győztes.

Hacsak az online tartalomszolgáltatóként a filmgyártók területére merészkedő Netflix meg nem fúrja őket. A cég nagyon komoly kampányt folytat a mexikói rendező, Alfonso Cuarón Roma című alkotásának győzelme érdekében, amelyet tíz kategóriában is jelöltek. A fekete-fehér dráma egy mexikóvárosi szobalány életéről mesél spanyolul, már csak ezért is izgalmas lenne, ha megkapná a díjat. És persze azért is, mert a győzelme alaposan megrázná a nagy hollywoodi stúdiókat, és az elmúlt években többször megingott filmipar esetében kevesen tudnák megjósolni egy ilyen sokk hatását.

Személyes favoritom a görög filmes fenegyerek, Jorgosz Lantimosz legújabb filmje, A kedvenc, amely a 18. századi Angliába kalauzolja a nézőt, a kosztümök azonban nem rejthetik el a rendező egyedi – más értelmezésben: őrült – látásmódját. Meglepetés lenne, ha Lantimosz emelhetné magasba az arany szobrot (a rendezésért is jelölték), főleg, mert nem világos, hogy egy külön utakon járó alkotó miként segíthetne most az Oscar népszerűsítésében.

Hiszen arra ott van Lady Gaga. Az énekesnő a Csillag születik főszerepéért kapott jelölést, és bár ott van a kategóriában az eddig hétszer jelölt, és az előző hat alkalommal üres kézzel távozó Glenn Close is (a The Wife című film főszerepéért), nem lenne nagy meglepetés, ha Lady Gaga kapná az elismerést, ő mégiscsak több fiatal nézőt vonzana, ami úgy kell a Disney-nek, mint egy falat kenyér.

A férfiaknál ezzel szemben nagy verseny várható, az Alelnök kedvéért 25 kilót magára szedő Christian Bale és a Zöld könyv giccsparádéjában zseniális alakítást nyújtó Viggo Mortensen mellett a Freddie Mercury-t alakító Rami Malek, a Vincent van Gogh bőrébe bújt, és immár negyedszer jelölt Willem Dafoe, valamint a Csillag születik rendező-főszereplője, Bradley Cooper között. Sokáig Rami Malek tűnt befutónak, ám miután a Bohém rapszódia rendezőjét, Bryan Singert kiskorúak elleni szexuális erőszakkal vádolják, egyre valószínűtlenebb, hogy Malek díjat kaphat a gálán. Az ő kiesése Bale malmára hajthatja a vizet, a legjobb választás azonban a valóban élete alakítását nyújtó Mortensen lenne.

A legnagyobb kérdés persze, hogy miként sikerül levezényelni az eseményt, hiszen hosszú idő után újra műsorvezető nélkül marad a gála. Az eredetileg felkért Kevin Hartot korábbi homofób kijelentései miatt támadták, így lemondott a megtisztelő szerepről, a szervezőknek pedig senkit sem sikerült találniuk a helyére. A legutóbbi ilyen alkalom katasztrofálisan végződött, a látványos bukás az akkori gála producerének állásába került. (Ficsor Benedek)

Begyűjtheti-e a harmadik Oscar-szobrot is egy magyar film? | Magyar Nemzet

Azt a fülest kaptuk, hogy semmiképpen ne legyek feketében az Oscar-gálán, mert az a Golden Globe-hoz tartozott - jegyezte meg a Heti Válasznak adott interjújában Borbély Alexandra, a Testről és lélekről főszereplője. Rögtön találgathat is az olvasó: kitől jött a füles, és mennyi esélyt adhat a színpadon való felbukkanásra?Nagyszerű éveket tudhat a háta mögött a ...

Minden díjat az Alelnöknek!

Külpolos vénájú firkászként nem is kérdés, hogy szívem szerint az összes díjat az Alelnök (Vice) című filmnek adnám, már ahol nevezték. Még ha a Dick Cheney-biográfia nem is tökéletes – ahogy azt a film magyar premierje kapcsán mi is jeleztük a minden hájjal megkent veteránról írt anyagunkban –, az egész mégis szuggesztív, a hangulata, a karakterei találóak. Főleg annak (lásd külpolitikai újságíró), aki napi szinten követte ezeknek a figuráknak a ténykedését. Így nem is mondhatok mást: idén nálam ez tarolna. Azaz, az Alelnök lenne a legjobb film, Adam McKay a legjobb rendező és Cheney-ért Christian Bale-nek kellene vinnie a szobrocskát. A legjobb női színésznő díját is csak azért nem említettem, mert Amy Adams-t nem nevezték.

No, de a viccet félretéve, az Alelnöknek vannak esélyei, de már csak a polkorrektség jegyében (bocs, Cheney!) sem vihet mindent. Főleg, mert a legjobb filmben olyanokkal versenyez, mint a Fekete párduc, a BlacKkKlansman, a Roma (és mondjuk a Csillag születikről, vagy épp a kissé „megszépített” Queen-sztoriról, a Bohém rapszódiáról sem kellene megfeledkezni). Ha egyébként Hollywood minden áron kompenzálni akar (persze nem kéne, mert mindegyik film bármiféle politikai lavírozás nélkül is megállja a helyét), úgy az előbb említett trió közül kerül ki a nyertes film, és eséllyel a monumentális Fekete párduc viheti a pálmát.

Ami a rendezőket illeti, a Romát jegyző Cuarón öt éve nyert a Gravitációval, így talán Spike Lee esélyesebb, de Pawlikowskit sem szabad leírni, igaz, neki talán halványabbak az esélyei. Az Alelnöknek a legjobb színész kategóriájában lehet a legnagyobb esélye. Bale már bezsebelte az Aranyglóbuszt, és ha ezúttal is besegít neki a Sátán, bármennyire is tett meg mindent például Rami Malek, hogy a lehető tökéletesebb Freddie Mercury-t varázsoljon a vászonra, a sötét lovagot semmi sem állíthatja meg. A színésznők esetében is akad fejtörő. Ha az épp aktuális trendekre hagyatkozunk, akkor Lady Gaga és a mexikói Yalitza Aparicio Martínez között kell orosz rulettet játszani. Mivel utóbbinak már az amerikai vízum megszerzése se volt hétköznapi az átadóra, és ha ugye, Cuarón helyett más viszi a legjobb rendezőt, így a háttérsztorit is figyelembe véve, a 25 éves Aparicio Martínez abszolút befutó lehet. (Balogh Roland)

Borongunk, de azért mégis csak a Roma vezet

Kevés jólesőbb dolog van, mint mikor az ember a kulturális mélyrepülés felett boronghat. Dicsérni, az értékeset megtalálni nehezebb, míg a felszínesre, a tartalmatlanra rámutatni. Szerencsére az idei Oscar-lista ebben segítségünkre van, hiszen talán minden korábbinál több olyan produkciót válogattak be, amelyek színvonala felől kétségeink támadhatnak. Ott van rögtön a legjobb film kategóriája. Míg a Fekete párduc és Csillag születik csupán kellemes, érdekes, de azért nem rögtön arany szobrocskát érő munkák, addig a Bohém rapszódia egyenesen sekélyes darab, egy Mercury-biopicnek álcázott koncertfilm, ahol még a legsúlyosabb pillanatokat is érzelmi megilletődés nélkül tudjuk figyelni. A helyzet mindezek mellett viszont úgy áll: hiába a népszerűséghajhászás, a legtöbb jelölést, szám szerint tízet idén mégis csak a Roma és A kedvenc gyűjtötte be. Alfonsó Cuarón Netflix-mozija, illetve Jorgos Lantimosz kosztümös különcködése márpedig abszolút megérdemli a díjakat.

A legjobb filmét is akár, de elfogultságomban inkább a Csuklyások – BlacKkKlansman-nek szurkolok, miután kevés szórakoztatóbb filmet láttam tavaly ennél a fekete (-fehér) komédiánál. Nem túl valószínű, hogy megkapja, ahogy másik kedvencem, a kissé didaktikus, de nagyon eredeti, szívmelengető Zöld könyv sem fogja. Egyébként mindkét film ugyanúgy az etnikai konfliktusokat oldja humorral és nehezen beinduló, de aztán annál maradandóbb barátságok történetével. Esélyesebb, hogy a fődíjat a Fekete párduc, vagy a Golden Globe-on érthetetlen módon legjobb drámává választott Bohém rapszódia fogja hazavinni.

A rendezői kategóriában így talán esélyesebb (és reménykeltőbb) lehet Spike Lee jutalmazása a Ku Klux Klan-vígjátékért. Letett ő már egyet s mást az asztalra, de munkáit már nem díjazták, „csak” egy tiszteletbeli Oscart kapott 2015-ben. A szokatlan világokat teremtő, ezúttal a történelmet sajátosan láttató Lantimosz szintén megérdemelné: A homár nagyszerű munka volt tőle, azért már kapott jelölést, de nem tudta díjra váltani. Legesélyesebbnek is Spike Lee-t mondanám most.

A férfi főszereplői kategória az egyetlen, ahol jó szívvel jutalmaznám a Bohém rapszódiát: Rami Malek hiteles alakítása mentette a forgatókönyv hiányosságait. De még jobb lenne, ha Viggo Mortensen kapná a Zöld könyv tenyeres-talpas olasz sofőrjének a megformálásáért. A színész egy az egyben hozza a karaktert, bámulatos az alakítása. Itt esélyesebbnek látom emellett, hogy Christian Bale-t fogják elismerni Dick Cheney megformálásáért.

A női főszereplői kategória lehet még az, ahol inkább a népszerű filmek rajongóinak fognak kedvezni, Oscart adva Lady Gagának a Csillag születik-ért. Tisztességes, szerethető feldolgozás lett, az énekesnő sem rossz, de talán még sem az „év alakítása” kategória az övé. Igazi pozitív meglepetés lenne, ha esetleg Yalitza Apariciót díjaznák a Romáért, de ez nem valószínű, hogy megtörténhet.

Összességében az Oscar most sok mindent hozhat: a tíz jelöléséből lehet, hogy végül keveset fog díjra váltani a két remekmű, de az is lehet, hogy tarolnak majd. Az Alelnök és a Csillag születik nyolc, a Fekete párduc pedig hét jelölést kapott, a Csuklyások hatot, a Bohém rapszódia és a Zöld könyv pedig ötöt-ötöt. (Lakner Dávid)