Peer Krisztián: Nem perelt be G. Fodor Gábor

Peer Krisztián: Nem perelt be G. Fodor Gábor

Peer Krisztián (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányközeli politikai elemző tavaly fenyegetőzött jogi lépésekkel, de ebből végül nem lett semmi.

Vicces lett volna, de nem perelt be – erről beszélt a Veiszer Alindának és László Pálnak adott videóinterjúban Peer Krisztián. A költőt közel egy éve, tavaly júniusban fenyegette jogi lépésekkel G. Fodor Gábor, miután egy interjúban szóba került egy bolti besípolás története. Peer arról beszélt, hogy Nagymaroson szokta látni a politikai elemzőt, illetve annak barátnőjét, akinek a biztonsági őr egyszer szerette volna megnézni a táskáját. „Lényegében egyetlen egyszer sem tudom megállni, amikor meglátom, hogy ne üvöltsem felé torkom szakadtából a lehető legmegalázóbb mondatokat” – fogalmazott G. Fodor kapcsán, megjegyzéseket téve annak párjára is.

„Peer Krisztián egy ma megjelent interjúban felháborító és gusztustalan kijelentéseket tett rám és feleségemre nézve. Peer Krisztián egy gyáva ember. A feleségemet érintő kijelentéseiért már megtettem a megfelelő jogi lépéseket” – válaszolta erre a 888-főszerkesztő, majd nem sokra rá megszólalt a felesége is. Mire Peer is egy „közleményben” reagált: „Bocs, az egy másik csaj volt.”

Ment ez a sajtóban üzengetés, de aztán nem kaptam semmilyen levelet – válaszolta most Peer. Elmondása szerint baloldali barátai kifogásolták aztán a hangnemét, miközben ő pontosan azt akarta demonstrálni, hogy „a frusztrációimból adódóan olyan pótcselekvésekbe kergetem magam, mint egy ilyen bolti beszólás.” Az foglalkoztatta, hogy egy ilyen „fél-diktatórikus helyzet” hogyan alakítja át az embert pszichésen, hogy aztán ilyen dolgokra ragadtassa magát. „Ez is közhely, amikor azt mondják, hogy ebben az országban nem két-, hanem tízmillió Fidesz-szavazó van, mert mentalitásukban mások is azok” – mondta.

https://www.facebook.com/laszlopalujsagiro/videos/3057337820989112/?v=3057337820989112

Peer beszélt most arról is, hogy felköltözött a Dunakanyarra, bár a korábbi terveivel szemben így is heti négyszer járt be Budapestre. „Ez amúgy is az egyik rossz válasza a magyar értelmiségnek, ez a kivonulás” – jegyezte meg. Állítása szerint van benne közben egyfajta sztenderd balos bűntudat is, hogy hogyan engedheti ezt meg magának. Pedig mindig is ezt tervezte, és már 11 évesen az volt az íróról alkotott képe, hogy „Bujtor István ül a diófa alatt, és veri az Erika írógépet.” A természet kirántja a napi idegeskedésekből, „és akkor abban a fél órában nem létezik a NER.”

A mostani karanténlétről úgy látja, „felült a középosztály egy felhőre, ami nyilván a virtuális tér is”, viszont erre értelemszerűen nincs mindenkinek lehetősége. Szerinte szakad a társadalom, és akiknek jobbak a lehetőségeik, mintha észre sem vennék, hogy elporlad az alsó harmad. Nyilván a mélyszegénységben élők vagy a közmunkások nem vakációnak fogják fel ezt az egészet – mondta. Erről írt nemrég a HVG360 oldalon megjelent versében is.

Tavaly közöltünk Peer Krisztiánnal és Poós Zoltánnal páros interjút, itt főleg a Térey Jánossal való hármasukról, fiatalkori várakozásokról és arról kérdeztük őket, hova jutottak el az elmúlt évtizedek során.