Több magyar rövidfilm is versenybe száll Szarajevóban

Több magyar rövidfilm is versenybe száll Szarajevóban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fesztivál rövidfilmes programja Oscar-jelölő státuszú, tehát az itt szereplő rövidfilmek esélyt kapnak arra, hogy az Amerikai Filmakadémia díjának jelöltjei közé kerülhessenek. A szarajevói rövidfilmes versenybe mindössze tíz alkotást válogattak be. Az Affrikátán kívül – amelynek Szarajevóban lesz a világpremierje – még két magyar film, Turai Balázs Amok című animációja és Vermes Dorka Alba vulva című műve is szerepel a válogatásban. A fesztivált augusztus 12–19. között rendezik meg Szarajevóban.

Az Affrikáta 2020-ban filmterv formájában megnyerte a Szarajevói Filmfesztiválon megrendezett Talent Sarajevo Pack and Pitch programjának fődíját. Idén a European Short Pitch koprodukciós fórumán már work-in-progress formában vett részt. A történet főhőse, Klára (Kováts Adél) két tizenéves lányt nevel egyedül. A nagyobbik lány, Léna (Csutak-Hoffmann Kinga) mozgáskorlátozottsága a nőt egy önmagát teljesen feladó életvitelbe sodorja. Egy tengerparti nyaralás során a hármas stabilitását egy idegen fiatal férfi (Nagy Márk) zavarja meg. Klárának nemcsak a lányáért vállalt önkéntes mártíromságával, de saját, mélyre temetett vágyaival is szembesülnie kell.

„Maximálisan azonosultam Klára karakterével. Borzasztóan érdekelnek az anyasággal összefüggő, mélyen elhallgatott tabutémák, az anyák láthatatlansága, a társadalom színlelt közönye ezekben a helyzetekben. Az Affrikáta számomra egy szép történet, egy olyan történet, ami nem kínál hamis megoldásokat a főszereplő élethelyzetére, csupán egy kis fény gyújt a teljes sötétségben” – mondta el a rendező.