Vidnyánszky: Soros kérhette, hogy tüntetést szervezzenek

Vidnyánszky: Soros kérhette, hogy tüntetést szervezzenek

Vidnyánszky Attila Orbán Viktor mellett egy szoboravatón (Fotó: Miniszterelnökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy hibának tartja a Nemzeti Színház vezetője, Vidnyánszky Attila, hogy a Soros Alapítvány támogatását fogadják el a túlélésért küzdő teátrumok. Ez derült ki a színházigazgató Népszavának adott interjújából, amiben elhangzott: „Soroshoz fordulni óriási hiba, mert azt hiszem, nem tévedek, ha azt gondolom: Soros úgy ad pénzt, hogy azért kér valamit cserébe. Például azt, hogy tüntetést szervezzenek.” A Magyar Teátrumi Társaság alapítója hozzátette továbbá, hogy Soros a „saját politikai játszmájának szereplőivé” tette a támogatottakat, ezért csökkenteni kellene az állami támogatásukat, a pénzt pedig odaadni másnak.

Tovább ment az igazgató, úgy vélve, a decemberi tüntetés „katasztrófa volt.” Múlt héten már a frissen indult Pesti Hírlapnak is szidta a demonstrációt, kifejtve, hogy „a színházak 90 százaléka szerint” nem volt helyes a tüntetés. „Ahol politikusok lépnek fel, az nem szakmai tüntetés” – mondta. Hozzátette a Népszavának: „A Magyar Színházi Társaságon és a Magyar Teátrumi Társaságon kívül létrejött egy kör, amelyet a Katona József Színház, az Örkény, a Radnóti és egy sor független társulat alkot, amelyek nem tagjai a két nagy szakmai szervezet egyikének sem. Ez a kör tüntetett – azt a látszatot keltve, mintha az egész szakmát képviselnék. Ők azok, akik – például ezzel a tüntetéssel – a párbeszéd lehetőségét is akadályozzák, és politikai síkra terelnek minden szakmai kérdést.”

A Népszava kíváncsi volt arra, helyes volt-e a kormánypártok részéről „zaklatószínházakat” emlegetni. Vidnyánszky elismerte „voltak mondatok, amiknek nem kellett volna elhangozniuk.” De gyorsan hozzátette, hogy szerinte ha nem szól bele a politika, akkor eltusolják az ügyet. Az Index jelezte, ez tényszerűen nem igaz, hiszen az ügy eleve a Katona József Színház közleményével került napvilágra, és már ekkor közölték, hogy az érintett rendezővel megszüntetik a munkakapcsolatot.

A Népszava érdeklődött a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) helyzetéről is. Vidnyánszky úgy vélte, az NKA esetében mindenképp szükség van változtatásra. „A főváros meghatározhatja a maga prioritásait, eldöntheti, hány színházat akar, de akkor azok működéséhez a forrást is biztosítsa. Amelynek a finanszírozásában viszont nem vállal részt, ott ne tartson igényt a vezetői kinevezésekre” – jelentette ki. Nem látott problémát abban sem, hogy a Nemzeti Színház nagy összegekhez jut taó-pótló forrásokból, bár ő évek óta bírálta a tao rendszerét. Szerinte az állam a taót „plusztámogatásként juttatta vissza a rendszerbe, erről pedig butaság lett volna lemondanunk.”

Vidnyánszky egyúttal kifejezte vágyát, milyen darabokra számít a függetlenektől. „Várom is [Pintér] Bélától azt az előadást, amelynek témája Kálmán Olga tanácsadói szerződése. Ahogy vártam a Bajnai és a libák előadást, vagy a Gyurcsány szemkilövetős drámát. A kritikus gondolkodásmód a függetlenek részéről kizárólag a konzervatív gondolat felé nyilvánul meg. A kettős mérce elfogadhatatlan” – állapította meg.