Nem fogok röfögni?

Nem fogok röfögni?

Genetikailag módosított sertésszívet ültetnek be egy emberbe (Fotó: Marylandi Egyetem)

A világon elsőként ültettek be sikeresen egy génmódosított disznóból származó szívet egy szívbeteg férfi mellkasába. Már évtizedek óta vágya a transzplantációs orvoslásnak, hogy állati szervekkel helyettesítsék az emberi donorokból származó szerveket, hiszen utóbbiakból mindig hiány van, és emiatt rengeteg beteg meghal, mielőtt sorra kerülne a várólistán. Azonban ez az álom mostanáig a sci-fi tárgykörébe tartozott, amit számos szomorú kudarc bizonyított. De a jövőben talán végtelen szervforrásra találhatunk az ólban.

Január 7-én történelmi esemény zajlott az amerikai Baltimore-ban: egy 57 éves, végstádiumú szívbetegséggel küzdő férfi testébe állati szívet ültettek be. A szív egy sertéstől származott, és génmódosítással tették befogadhatóvá az emberi szervezet (konkrétan a beteg, David Bennett szervezete) számára. Ez volt az utolsó és egyetlen lehetőség, a férfi a beavatkozás nélkül meghalna (talán már meg is halt volna). A dátum és az azóta eltelt idő azért fontos, mert bár már korábban is voltak ehhez a műtéthez hasonló próbálkozások, azok sajnos minden alkalommal a beteg gyors halálával jártak. Most viszont Bennett még lapzártánk idején is jól van, ami rendkívüli bizakodásra okot adó fejlemény.

A beavatkozás bebizonyította: genetikai módosítással el lehet érni, hogy egy állati szervet ne utasítson el azonnal a szervezet, és ne lökődjön ki rögtön, megölve a beteget.

• Mekkora a hiány emberi szervdonorokból?
• Miért előnyös és miért hátrányos az állatokat érintő transzplantáció?
• Milyen eredményre vezettek a múltbéli próbálkozások?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!