Hatalmi játszma a tömegmészárlások árnyékában

Hatalmi játszma a tömegmészárlások árnyékában

A megbuktatott miniszterelnök, Imrán Hán beszédét hallgatják Karacsiban 2022. április 16-án (Fotó: REUTERS/Akhtar Soomro)

Lázadásra szólította fel támogatóit Imrán Hán (Imran Khan), miután a pakisztáni parlament bizalmatlansági indítvánnyal eltávolította székéből. A megbuktatott kormányfő szerint a szavazás nem volt törvényes, ő pedig egy külföldről induló összeesküvés áldozata lett. Az ázsiai atomhatalomnak ráadásul nemcsak Hán miatt kell újabban aggódnia, a muszlim ország stabilitása több tényező miatt is veszélybe került.

Ami Hán bukását illeti, valószínűleg szó sincs semmiféle külföldi mesterkedésről, és nem csak azért, mert a politikus erről egyetlen bizonyítékkal sem rukkolt elő. Vesztét sokkal inkább az okozta, hogy mostanra rendkívül megnőtt az elégedetlenség vele szemben. Emlékeztetőül: az egykori krikettsztár 2018-ban korrupcióellenes programmal nyerte meg a választásokat, és jóléti államot ígért, amiből aztán nem lett semmi. A gazdasági növekedés már a koronavírus-járvány előtt jelentősen visszaesett, amit csak tetézett, hogy később az ország vezetése rendkívül rosszul kezelte a pandémiát. A végeredmény: a pakisztáni rúpia rengeteget vesztett az értékéből, az infláció pedig felpörgött az elmúlt hónapokban. De Hán korrupcióellenes harca kudarcba fulladt, így aztán az elégedetlenség csak növekedett.

• Mi volt Hán bukásának legfontosabb oka?
• Miben volt vitája a hadsereggel?
• Miért erősödtek meg az országban az iszlamisták?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!