Visszafordíthatatlan természeti károkat is okoz a háború

Visszafordíthatatlan természeti károkat is okoz a háború

Przewalski-lovak a csernobili bioszférarezervátumban (Fotó: Denisz Visnyevszkij/ Chernobyl Radiation and Ecological Biosphere Reserve)

A háborúk a szörnyű emberi veszteségek, illetve az épített környezetben és a kulturális örökségben okozott károk mellett kivétel nélkül minden esetben lerombolják a természetet, ahová a katonák beteszik a lábukat. Sőt, sokszor még a harcok által közvetlenül nem érintett vidéken is megszűnik a természet védelme. Nincs ez másként Ukrajnában sem, ahol az orosz támadók által okozott ökológiai károk némelyike valószínűleg visszafordíthatatlan lesz.

A Fekete-tengeri Bioszféra-rezervátum több mint 120 ezer vízimadárnak ad otthont, de talán legritkább állata egy kizárólag Dél-Ukrajna egyes régióiban élő vak földikutyafaj (Spalax arenarius). A rezervátumhoz tartozó vizekben élnek palackorrú delfinek is (amelyek közül egyes példányokat az ukrán hadsereg korábban a Krím félszigeten katonai célra is kiképzett, de a Krím orosz elfoglalásakor átálltak az ellenség oldalára), ám a ritka állatfajok mellett a természetvédelmi terület leglátványosabb lakói jelenleg az inváziós orosz csapatok, amelyek a háború kezdete óta megszállás alatt tartják a rezervátumot.

A New York Timesnak nyilatkozó helyettes ukrán környezetvédelmi miniszter, Olekszandr Krasznolutszkij szerint semmilyen információjuk nincs a rezervátumban, illetve a többi megszállt természetvédelmi területen történt környezeti károkról. Mindenesetre nem nagyon reménykedhetnek abban, hogy az oroszok foglalkoznak a természeti értékek megőrzésével, mivel olyan nagy kiterjedésű tüzek égtek a háború első hónapjában a ritka madarak költőhelyeként szolgáló területeken, hogy még a műholdfelvételeken is tisztán kivehetők voltak.

• Hogyan pusztítja a háború a természetet?
• Miért tűnik úgy, mintha a háború mindig a legértékesebb területeken pusztítana?
• Mit tehetnek a természetvédők a harcok idején?

A teljes cikket a Magyar Hang április 29-én megjelent, 2022/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!