A covid Brad Pittje

A covid Brad Pittje

Fauci a Fehér Házban, Trumppal és Mike Pence alelnökkel (Fotó: The White House)

Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatója, Biden elnök orvosi főtanácsadója, és a covidellenes küzdelem talán világszerte legismertebb arca bejelentette, hogy decemberben visszavonul. A 82 éves kutató a tudományos közösség szerint a nyugodt, elveiből senki kedvéért nem engedő tudós archetípusa, de Amerikában a populista járványtagadók (élükön Tucker Carlsonnal) hazug, bűnöző sátánnak tartják, aki nemcsak rabságba taszította Amerikát, de ő maga indította el a covidot is. (Spoiler: ez nem igaz.)

A járvány második hónapjában, 2020 áprilisában, a legnagyobb lezárások idején a CNN adásában megkérdezték Anthony Faucit (természetesen csak videókapcsolaton keresztül), mit szeretne, melyik színész alakítsa, ha az NBC szombat esti szkeccsműsora, a Saturday Night Live esetleg feldolgozná azokat az eseményeket, amelyekben főszerepet játszott. „Brad Pitt, természetesen” – hangzott a felelet. És természetesen Fauci akkor nem kérhetett olyat, amit ne teljesítettek volna, még ha viccből a lehető legnagyobb őrültséget is próbálta kitalálni. Azon a héten szombat este valóban Brad Pitt játszotta Anthony Faucit a műsorban, ősz parókában, szemüvegben, a tudós jellegzetesen rekedtes hangját utánozva.

• Mi tette Faucit ilyen közismertté a többi tudós között?
• Hogyan viszonyul hozzá a közvélemény? 
• Mennyire voltak komolyan vehetők az őt ért fenyegetések?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Anthony Fauci