Hová vezethet a beszélgetőrobot megjelenése?

Hová vezethet a beszélgetőrobot megjelenése?

Az OpenAI irodájában (Fotó: OpenAI)

Az OpenAI mesterségesintelligencia-fejlesztő cég két hónappal ezelőtt nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhetővé tette ChatGPT nevű alkalmazását, amelyet sokan afféle forradalmi vívmánynak tekintenek. De korántsem biztos, hogy ez a forradalom (csak) pozitív hatást gyakorol világunkra. A ChatGPT ugyanis nagyon jó – túl jó, sokak szerint. Olyan rövid értekezéseket képes írni, amelyekről nagyon nehéz (vagy éppen lehetetlen) megmondani, hogy ember vagy gép alkotta őket. Hamarosan már semelyik írás valóságosságában sem lehetünk biztosak.

Mik voltak az okai az 1848–49-es forradalom és szabadságharc bukásának? Klasszikus kifejtős kérdés, amelyből akár házi dolgozatot is írathat a tanár gimnáziumi történelemórára, a diákoknak pedig tájékozódniuk kell, át kell gondolniuk a ható tényezőket és a kontextust. Vagyis mostantól semmiféle gondolkodásra nincs ehhez szükség, mindössze fel kell tenni a kérdést a Chat.openai.com címen elérhető ChatGPT beszélgetőrobotnak. A mesterséges intelligencia pedig azonnal prezentál egy összeszedett kis előadást a témáról, tökéletes nyelvtannal, de ami sokkal fontosabb, tökéletesen „értve” a kérdés lényegét.

• Mennyire jó valójában a Chat GPT?
• Mivé fejlődhet a jövőben?
• Kell-e félnünk tőle?

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!