Ahol nincs posta, csak egy buszt küld – 10 és 40 percre az egész falunak

Ahol nincs posta, csak egy buszt küld – 10 és 40 percre az egész falunak

Mobilposta Káptalanfalván (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Piszlicsáré ügynek tűnhet, hogy a faluban bezárták a postát, a mobil posta meg csak 10 percig van itt, de ez ennél többről szól: ma mi, holnap meg a nagyobb települések járhatnak így – mondja egy férfi a Veszprém megyei, sümegi járásban lévő Káptalanfán, miközben a posta autójára várunk szakadó esőben, fedél nélkül. A 10 perc csak részben igaz. Ezt egy ideig én sem értettem. Nem volt egyértelmű. Az előzetes információk szerint vagy 8.20-ra jön az autó, vagy 11.20-ra. Hogy ne maradjak le róla, hajnali kelést jelentett. Olyan álmos voltam, hogy a kávémat is csak félig ittam meg, meg is lepődtem, amikor hazaérve megláttam a csészét a konyhában. 

A pusztulásában is gyönyörű, 800 lelkes falu bezárt postaépülete mellett látszólag összevissza beszélnek az emberek. Úgy nyolcan lehetnek. – A tíz perc nem tíz, hanem negyven – mondja az egyik. – Viszont nem mindig ugyanakkor jön az autó – így a másik. 8 óra 40 perckor befut a kocsi. A féligazságok szintjén vagyunk. Annyi biztos, az energiafelhasználás csökkentése érdekében a Magyar Posta ideiglenesen szüneteltette 210 településen 366 postahivatal működését november óta, később pedig kiderült, ezek jó részét nem is nyitja ki újból. A postás hölgy elmagyarázza a helyzetet, ha nem is az országosat. Reggel ő jön, ha nem más. Az van kiírva, hogy 8:20-ra, de nem tudták tartani a tempót, ezért kérvényezték, hadd jöjjenek 8.40-re. Megkapták az engedélyt. 8.40-től 9.20-ig van itt posta, de nem tud minden funkciót ellátni. Hogy miért, ne kérdezzem. Lehet pénzt felvenni bankkártyával, levelet feladni, csekket befizetni. A sorban álló helyiek hozzáteszik, nagy szívfájdalmuk, hogy lottózni nem lehet. Novemberig a postán lehetett. Most meg az egész faluban nincs rá mód. Utazni kell hozzá. Ami pénz és idő.

• Most akkor mikor jön, ha jön?
• Kell a falvaknak egyáltalán posta?
• Mennyit kellene fizetnie az önkormányzatnak a postahivatal működtetéséért?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 21-én megjelent, 2023/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!