Eldurvult a bohóctréfa

Eldurvult a bohóctréfa

L. Simon László és Csák János 2023. március 15-én a Magyar Nemzeti Múzeumban (Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum/Facebook)

Az elődök hagyatékára építkezve a jövő minisztériuma lesz a kulturális és innovációs tárca – mondta tavaly májusban, a kinevezése előtti meghallgatáson Csák János. Másfél éves miniszteri működése alatt ígéretének csupán első felét sikerült valóra váltania: konzerválta a bizalom- és forráshiányos kulturális élet elmúlt évtizedének keserű hangulatát. A támogatási rendszer aránytalanságáról és az egyre dühödtebb területfoglalásról még a tárcavezető megmosolyogtató kijelentései sem tudták elvonni a figyelmet, miközben az egymással küzdő érdekkörök belső feszültsége tovább erodálta a kortárs kultúrát. És ha még ezek után is bizonytalanul vagy értetlenül méregetnénk Csák Jánost, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) fotókiállításának korlátozása és a botrányos ügy utóélete egyértelműen kijelölte szerepét. Diszkriminatív döntése, majd az azt nevetségessé tevő L. Simon László kirúgása abszurd komédiába fordulva fosztotta meg a minisztert maradék hitelességétől is.

Ahogy arról a Magyar Hang is beszámolt, az év legfontosabb felvételeit egybegyűjtő Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás egyik – egy meleg idősek otthonának mindennapjait bemutató – sorozata miatt Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese LMBTQ-propagandával vádolta meg az MNM-et, felszólítva egyszersmind Csák Jánost, hogy a „gyermekvédelmi törvény” értelmében tiltsa ki a tárlatról a 18 évnél fiatalabbakat. A miniszter ezt meg is tette, intézkedéséről azonban hamar kiderült, hogy értelmetlen: a múzeum nem kérhet igazolványt a látogatóktól, anélkül pedig nehéz megállapítani a pontos életkort. A hatás mégsem maradt el, hiszen a november 5-ei zárás előtti napokban hosszú sorok kígyóztak a „betiltott” tárlat bejáratánál, mindenki látni akarta, hogy mi az, amit nem szabad látni. L. Simon László, az MNM főigazgatója cinikus posztban mondott köszönetet Dúró Dórának a nem várt reklámért, válaszul a Mi Hazánk politikusa aberráltnak nevezte a múzeum vezetőjét.

• Hogyan kezelte eddig a kormány a nemzeti múzeumot?
• Milyen hatalmi harcok zajlanak a háttérben?
• Miként telt Csák János minisztersége az elmúlt másfél évben?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/45. számában találja. Vegye meg november 16-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!