Az autoimmun betegségek eddig kifogtak az orvosláson, de az utóbbi néhány évben felcsillant a remény

Az autoimmun betegségek eddig kifogtak az orvosláson, de az utóbbi néhány évben felcsillant a remény

Képünk illusztráció! (Forrás: Unsplash)

Az autoimmun betegségek mindeddig kifogtak az orvosláson: amikor a szervezet saját immunrendszere kezdi gyilkolni a egészséges sejteket és szöveteket, gyakorlatilag minden esetben visszafordíthatatlan és folyamatosan súlyosbodó betegségek jönnek létre, és legfeljebb kezelni, menedzselni lehet a beteg állapotát. A utóbbi néhány évben azonban felcsillant a remény, hogy a legmodernebb beavatkozások talán valós gyógyulást hozhatnak az autoimmun betegeknek.

Az immunrendszert nagyon nehéz támadni, hiszen miközben az autoimmun betegek nyomorúságát a saját immunrendszerük hibás működése okozza, szükségük is van ugyanerre az immunrendszerre, hogy megvédje őket a fertőzésektől, illetve a rosszindulatú, valóban üldözendő saját sejtjeiktől. Az autoimmun kórképek ellen eddig hozzáférhető terápiák nem voltak képesek szelektíven csak azokat az immunsejteket kiiktatni, amelyek hibásan működnek, és a kórokozók helyett a saját egészséges sejteket ölik. Így a kezelésben részesülő betegek teljes immunvédelme gyengült, és miközben az autoimmun tüneteik sokszor valóban enyhültek (bár véglegesen nem gyógyultak meg), nagy veszélyben voltak a fertőzésekkel és például a daganatos betegségekkel szemben.

• Van-e esély az autoimmun betegségek gyógyítására?
• Miért tűnik a gyógymód megtalálása hihetetlenül nehéznek?
• Egyáltalán miért fordul az ember immunrendszere önmaga ellen?

A teljes cikket a Magyar Hang február 2-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!