Rákay Philip és az egyszer nézhető filmek

Rákay Philip és az egyszer nézhető filmek

Rákay Philip kreatív producer, forgatókönyvíró beszédet mond a Most vagy soha! címû történelmi kalandfilm díszbemutatóján Budapesten, a Cinema City Arénában 2024. március 13-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Fotó: Máthé Zoltán

Az elmúlt hónapok egyik legerősebb magyar filmjének éreztem az Árnit. Igaz, Vermes Dorka első nagyjátékfilmje nem mindenkinek való. Lassú tempója, távolságtartó attitűdje nehezíti a néző dolgát. Aztán viszont néhány káprázatos, álomszerű jelenettel végképp nyomot hagy a lelkekben. Nyomasztó film, amely sajnos a várhatónál kevesebbeket vonzott a moziba. Talán nem is szerencsés időszakban jött ki: a közérthetőbb magyar filmekre vágyókat moziba csábította a Lefkovicsék gyászolnak, mások – jelen sorok szerzője is – a Boross Martin-féle Nyersanyag pontos társadalmi látleletét dicsérték. Vermes Dorka márpedig erős rövidfilmjei – Anyák napja, Quarantine Set, Alba Vulva – miatt is méltó lett volna a figyelemre.

Mindezt azért hozom most elő – túl azon, hogy már kritikában is dicsértem a filmet –, mert Rákay Philip a Most vagy soha! premierje óta mintha csak kampányt folytatna a film ellen, visszatérően gúnyolódik a nézőszámán. Mindezt úgy, hogy közben kikéri magának azt, ahogy mások az ő produkciójához viszonyulnak. A nézők hadd döntsenek maguk, ne akarják már lebeszélni őket újságírók a megtekintésről – erről beszélt a Telexnek. Ugyanebben a videóinterjúban emlegette az Árnit, amely filmet már a díszbemutató után is felhozott a lap kameráinak. Méltánytalanságát jól jelzi, hogy a film címét magától ki sem mondja, és kizárólag Mundruczó Kornél és Tarr Béla filmjeként hivatkozik rá. Persze, hiszen politikailag velük van baja. De akkor miért is sérelmezi folyton, hogy a Most vagy soha! című filmet kizárólag vele kötik össze?

• Mit mondott korábban az Árni egyik producere a várható nézőszámról?
• Miért örülhet Rákay a negatív publicitásnak is?
• Melyik film volt valójában egyszer nézhető?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 11-ig kapható 2024/14. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!