Kárpátalján kifejezetten erős rokonszenv kísérte az ’56-os magyar forradalmat

Kárpátalján kifejezetten erős rokonszenv kísérte az ’56-os magyar forradalmat

Pasztellák István helyszíni szemlén megmutatja kihallgatóinak, hol helyezte el a röplapot (Forrás: a kötet illusztrációi)

Kárpátalján nemzetiségi hovatartozástól függetlenül kifejezetten erős rokonszenv kísérte a magyar forradalmat, a szovjet állambiztonság több szervezkedést is feltárt – derül ki a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és az Ukrajna Biztonsági Szolgálata Állami Ágazati Levéltára Visszhang: Az 1956-os forradalom és az ukrán társadalom a KGB dokumentumainak tükrében című kötetéből. A vaskos, ukrán, magyar és orosz nyelvű, az egykori szovjet titkosrendőrség iratait csokorba gyűjtő dokumentumkötet a magyar forradalom ukrajnai hatásait vizsgálja.

Hogy az 1956-os forradalom milyen visszhangot váltott ki Romániában, Csehszlovákiában, különösen a magyarlakta területeken, az ma már köztudott. Kevésbé ismert viszont, hogy a korban elzárt Szovjetunió lakóira mekkora hatást gyakorolt. A szovjet állambiztonság – amelynek ezzel kapcsolatos adatait, legalábbis azok egy részét nyilvánosságra hozták – pontosan nyomon követte a fel-feltörő elégedetlenséget, a tiltakozó akciókat. A KGB ügynökrendszere mélyen behálózta a szovjet társadalmat, viszonylag pontosan érzékelték tehát a közhangulat alakulását.

Az oroszországi Memorial Társaság adatai szerint 11 szovjet köztársaságban és 43 régióban regisztráltak a belügyi szervek – elsősorban az ipari és a kulturális központokban – a magyar forradalom leverése által kiváltott, egyre gyakoribb tiltakozásokat. Harkovban (ma Harkiv – a szerk.) az értelmiségiek és a fiatalok körében a szovjetellenes megnyilvánulások száma 1956 végére például a hatszorosára nőtt. A hazai események értelemszerűen Kárpátalján (közel 150 ezer magyar élt itt akkoriban), illetve Ukrajnában keltették a legnagyobb visszhangot.

• Hogyan szervezkedtek kárpátaljai kamaszok?
• Miként reagáltak az ukrán nacionalisták?
• Kik és miért készültek Kárpátaljára?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!