A fényt hozza az életünkbe a tokiói olimpia, vagy a vírus még pusztítóbb mutációját?

A fényt hozza az életünkbe a tokiói olimpia, vagy a vírus még pusztítóbb mutációját?

Az olimpia ellen tüntetők Tokióban 2021. április 3-án (Fotó: Reuters/Stanislav Kogiku)

A szervezők a reménybe vezető útként hirdetik a tokiói olimpiát, a járványügyi szakemberek azonban attól félnek, hogy még pusztítóbb hullámokat hozhat a szuperfertőző esemény.

– Az olimpia megrendezése a koronavírus felett aratott győzelem bizonyítéka lesz – fogalmazott Szuga Josihide japán miniszterelnök januárban. A kormányfő optimista üzenetében hangsúlyozta, hogy a nyári játékok reménnyel és bátorsággal tölthetik el a világot. Azóta eltelt három hónap, és a bizakodó idealizmus fogcsikorgató pragmatizmusba fordult. Miközben a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a járvány miatt idén nyárra halasztott olimpia könnyen szuperfertőző eseménnyé válhat, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a helyi szervezőbizottság az egyre kilátástalanabb helyzetben, a sokasodó botrányok ellenére is ragaszkodik a versenyek megrendezéséhez. 

A felvezetés mindenesetre kételyekre ad okot. A március 25-én Fukusimából indított olimpiai láng 121 napos útját ugyanis már meg is akasztotta a járvány. A vírus gyors terjedése miatt hétfőtől szigorúbb szabályokat vezettek be Oszakában, a nyári játékok szimbólumának – amely a szervezők szerint bevilágítja a járványból kivezető utunkat – így el kell kerülnie a nagyvárost. És nem ez az egyetlen régió, ahol a januári hullámot követően ismét meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma.

A helyzet azért tűnik különösen aggasztónak, mert a megbetegedésekért javarészt az E484K kóddal ellátott új mutáció felel. A variáns nem véletlenül kapta az „Eek” fantázianevet – amely angolul a meglepetést vagy megrettenést jelző felkiáltás –, hiszen képes jelentősen csökkenteni a vakcinák hatékonyságát, veszélyeztetve az oltási programok sikerét. S bár külföldi szurkolók nem léphetnek Japánba, a több mint 200 országból érkező, sportolókból, stábtagokból, sportvezetőkből és újságírókból álló küldöttségek így is legalább 60 ezer ember érkezését jelentik majd. A brit mutáció villámgyors elterjedésének ismeretében nem nehéz elképzelni, mi történik, ha a védőoltásnak ellenálló variáns szétterjed a világban. 

Erről is olvashat a teljes cikkben:
– Komoly veszély az olimpiai falu
– „Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy az olimpia egy globális szuperfertőző esemény lesz”

A teljes cikket a Magyar Hang április 9-i 2021/15. számában (tartalomjegyzék itt) találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!