A koronavírus kivégezte az influenzát

A koronavírus kivégezte az influenzát

Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ősszel, a második koronavírusjárvány-hullám kezdetén nem csak az új kórokozótól kellett félnünk, hiszen küszöbön állt a téli influenzaszezon. Senki sem tudja teszt nélkül teljes biztonsággal megkülönböztetni egymástól a két betegséget. Így észszerűnek tűnt attól tartani, hogy a sok lázas köhögő beteg mindegyikét potenciális koronavírus-fertőzöttként kell kezelni – és ők is ezt fogják feltételezni magukról. Ez még nagyobb nyomás alá helyezte volna az egészségügyet, hiszen a teszteredmények megérkeztéig az influenzásak a valódi koronavírusosak elől foglalták volna a helyet. Ráadásul azt senki sem tudta, hogy mi fog történni azzal, aki olyan szerencsétlen, hogy egyszerre fertőződik meg mindkét vírussal.

Egyelőre azonban mindez nem következett be. Az influenza, érdeklődés hiányában, egyelőre elmaradt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 4. heti statisztikái szerint mélyen a járványküszöb (143,5 beteg/százezer lakos) alatt van az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, miközben 2020 azonos időszakában (tehát még a koronavírus-járvány előtt) ilyenkor már hivatalosan is influenzajárvány volt Magyarországon.

Az időlegesen visszavonult influenzának is megvannak azonban az árnyoldalai.

  • Más országokban megjelent az influenza?
  • Miként lehet a koronavírust egy maffiacsaládhoz hasonlítani?
  • Milyen hátulütői lehetnek, hogy ebben a szezonban elmaradt a hagyományos influenza?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang február 12-én megjelent 2021/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: koronavírus, influenza