„Álmomban látom a gyerekeket fuldokolni, az anyjukat sikoltozni”

„Álmomban látom a gyerekeket fuldokolni, az anyjukat sikoltozni”

Illegális bevándorlókkal teli hajó érkezik a líbiai Miszráta kikötőjébe 2015. május 3-án (Fotó: MTI/EPA)

EU-s pénzt is felhasználva, a jogszerűséggel mit sem törődve kényszerítik vissza az afrikai partokra a migránsokat Líbiában és Tunéziában. Egy jelentés számos olyan esetet tárt fel, amelyben a bevándorlók a parti őrség beavatkozásának következtében életüket vesztették. Azokat, akiket a szárazföldön fognak el, gyakran eladják rabszolgának, és folyamatosan bántalmazzák őket a „hivatalos” szervek.

A nevem X. Nigériából származom. El kellett hagynom a hazámat, mert már nem élhettem ott, és jobb helyet kellett keresnem, hogy segítsek a családomnak. Három hónapja érkeztem Szfakszba (város Tunéziában), ahol nehéz helyzetbe kerültem, mivel a migránsok jogait rendszeresen megsértették. Megpróbáltam elmenekülni, a tengeren átkelve, de elfogtak, és visszaküldtek Tunéziába – így kezdődik az egyik migráns beszámolója a megpróbáltatásairól.

A férfi története abban a tanulmányban szerepel, amelyet az Európai Parlament Zöldek frakciójának kérésére állítottak össze kutatók. A cél az volt, hogy átfogó kép készüljön arról, hogy a tunéziai és a líbiai parti őrség hogyan próbálja feltartóztatni a migránsokat.

• Miket kellett átélnie a menekültnek?
• Mennyien haltak meg csak akkor, amikor ő is ott volt?
• Mit tud az EU, mi minden zajlik Tunézia és Líbia parti őrségénél?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/49. számában találja. Vegye meg december 14-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!