„A testsúly nem az egészség mérőszáma”

„A testsúly nem az egészség mérőszáma”

Fotó: Unsplash/Rumman Amin

A karácsonyi ünnepkör étkezési szempontból is felborítja az emberek nagy részének életét: sokan túleszik magukat, és ettől a pillanattól kezdve cefetül szerteágazó dolgok veszik kezdetüket. Mert, ugye, miért eszünk túl sokat? Például szociális okokból, hogy a drága anyánkat ne sértsük meg, ha már négy napig főzött a családra. Vagy akár csak saját élvezetből zabálunk, mert az ünnepi alkalmakra készített zserbót annyira imádjuk – és a többi. Újévkor még egy nagy tányér lencse, vagy kettő, hiszen tiszteljük a hagyományokat, majd jön a bűntudat, az erőltetett, aszkézisszintű fogyókúra – és ezek általában eredménytelenül szoktak zárulni. 

– Sőt, kifejezetten kudarccal – mondja Asiama Evelyn antidiéta-szemléletű dietetikus, mentálhigiénés hallgató. – És akkor – mondom én – az olvasó meglát a Magyar Hangban egy cikket arról, hogy van antidiéta-szemlélet, amit ráadásul dietetikusok képviselnek, valamint intuitív étkezés. Felcsillan a szeme. 

– Az antidiéta-szemlélet véletlenül sem étrend, véletlenül sem diéta, hanem egy olyan szemléletmód, amely eltér a nagyon elterjedt fogyókúrás gondolkodásmódtól, vagyis a diétakultúrától. Ez utóbbi az idealizált testalakot, a vékonyságot, az izmosságot egyenlővé teszi az egészséggel, valamint erkölcsi jelentőséggel ruházza fel. Miközben démonizál egyes ételeket (például: a banán hizlal), más nyersanyagokat ezek fölé helyez, és – ahogy Evelyn honlapján olvasható – elnyomja azokat az embereket, akik az így definiált „egészséges” kategóriába nem illeszkednek bele – reagál Asiama Evelyn. 

• Kis tányér, nagy élvezet?
• Miért buknak el a fogyókúrák?
• Egyáltalán mi értelme van fogyókúrázni?
• Hogyan lehet az igazi éhséget felismerni?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!