Bekeményítene az EU a migráció terén

Bekeményítene az EU a migráció terén

Afrikából Európába igyekvő 120 illegális bevándorló érkezik csónakon a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjébe 2023. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ramon De La Rocha)

Fotó: Ramon De La Rocha

Hét éve nem figyeltek meg ennyi illegális határátlépést az EU külső határainál, mint most – jelentette az unió határvédelmi ügynöksége. A Frontex legutóbbi statisztikája szerint az idei év első nyolc hónapjában 232 350 határsértés történt a schengeni határok mentén. Ez 18 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Különösen a Földközi-tenger felől Olaszország irányába érkezők száma nőtt meg, mintegy 96 százalékkal. Az illegális bevándorlók nagyjából fele ezen az útvonalon próbált bejutni. Az uniós határvédelmi szerv szerint a Magyarországot érintő balkáni útvonalon egyelőre 19 százalékkal kevesebben érkeztek, mint tavaly, számuk így is meghaladta már a 70 ezret.

Augusztus volt a legkritikusabb időszak, ugyanis csak ebben az egy hónapban közel 57 ezren próbálkoztak. Az Észak-Afrika irányából érkezők között az elefántcsontpartiak voltak a legtöbben, de sokan érkeztek Tunéziából és Guineából is. A balkáni útvonalon főleg szírek, afgánok és török jönnek. A Frontex szerint az EU-ból Nagy-Britanniába tartók száma közben 13 százalékkal csökkent, oda 36 250 illegális átlépést regisztráltak eddig idén.

Régi adósságát próbálja meg törleszteni az EU azzal, hogy minél előbb szeretné elfogadni a menedékkérőkre és bevándorlókra vonatkozó új törvénycsomagot. A csomag – amelyről kétharmados többséggel egyeztek meg az uniós belügyminiszterek a minap – gyorsabb reakciót adna a krízishelyzetekre, és gyorsítana a menedékkérelmi elbírálásokon, illetve részben búcsút intene a most érvényben lévő „dublini rendszernek”, amely szerint az a tagállam felelős egy-egy illegális bevándorlóért, ahol az elsőként belépett az EU területére.

A témáról külpolitikai magazinunk, a Reptér legutóbbi adásában is beszélgettünk Arató László brüsszeli tudósítónkkal. A vonatkozó részt 1:21.37-től tudja meghallgatni!

• Mit tartalmazna a tervek szerint az új szabályozás?
• Mit kifogásolnak nemzetközi jogvédő szervezetek?
• Mi lenne „krízishelyzetben”?

A teljes cikket a Magyar Hang október 6-án-án megjelent, 2023/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!