Napjaink jól ismert jelenségein is ironizált Czakó Gábor

Napjaink jól ismert jelenségein is ironizált Czakó Gábor

A Nemzet Mûvésze díjban részesült Czakó Gábor Kossuth-díjas író beszél az átadóünnepségen a Pesti Vigadóban 2019. november 5-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Alig lehetett már hallani róla az elmúlt években. A közéleti vitákban már nem vett részt, legfontosabb műveit is rég megírta. Amikor két éve interjút kértünk Czakó Gábortól, felesége is arról volt kénytelen tájékoztatni bennünket: férje beteg, így nem tud eleget tenni a kérésnek. Az általa létrehozott Igen című katolikus lap munkatársa, Szőnyi Szilárd szintén megemlítette búcsújában: időnként hallott felőle, és tudta, hogy az utóbbi időkben meggyötörte az élet.

Eközben a 81 éves korában elhunyt Czakóra – ahogy Szőnyi kolléga jellemezte – mindig is a derű, játékos lendület volt jellemző. Hasonlít ebben költőtársára, Péntek Imrére, aki szintén a jobboldalon talált szellemi otthonra. Közös vonás továbbá, hogy mindkettejüket méltatlanul alábecsülte a szélesebb irodalmi nyilvánosság. Sokkal inkább ítélték meg őket világnézetük, mint műveik színvonala alapján. Pedig Czakó Gábor rémmeséi, iróniában bővelkedő regényei ma is ugyanúgy érdemesek az olvasásra.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!