Csaba László: Kalandorpolitika, ami itt folyik

Csaba László: Kalandorpolitika, ami itt folyik

Csaba László közgazdász professzor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A kormányzati propaganda ellenére nem a magas energiaárak, hanem a kormányzati költekezés és a laza jövedelempolitika okozza a magas inflációt – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Csaba László, a CEU közgazdászprofesszora. Nehéznek gondolja, hogy elérjük az Orbán Viktor által bejelentett egy számjegyű inflációt, már csak azért is, mert ha kicsit normalizálódna a helyzet, akkor ismét jönnek a kormányzati ötletek az elvtelen osztogatásra, ami ismét csak inflációs nyomást gerjeszt.

A szakember beszélt arról is, hogy a miniszterelnököt régóta ismeri és olyan politikusnak tartja, akiben van realitásérzék. Az uniós források tekintetében ezért úgy látja, hogy amit most tesz, az hasonlít a kairói bazárban zajló alkura, amikor a felek nagyokat mondanak, hogy meggyőzzék a másikat, aztán a végén valahol csak megegyeznek.

Kitért az interjúban Matolcsy Györgyre is „akinek hihető jövőképe van”, és ha a kormány hallgatna rá, akkor sem veszítené el híveit, hanem azt bizonyítaná, hogy képes a váltásra, ha azt a körülmények megkövetelik.

• Az amerikai, majd a svájci bankcsődök láttán sokan aggódnak, hogy egy 2008-hoz hasonló válság tör ki. Lehet ilyen?
• Már nem először gyengült sokkal jobban a forint, mint a régiós valuták. Mi ennek az oka?
• Orbán Viktor folytatódó erőteljes unióellenes kirohanásai nem azt jelzik, hogy nem akarja teljesíteni az uniós támogatások fejében várt változtatásokat, illetve hogy lemondott a várt pénzről?
• Az elmúlt tíz évben fokozódott orosz energetikai függés nem növeli az esélyt, hogy véglegesen beleragadunk a közepes fejlettség csapdájába?
• Kellemetlen ma egy olyan ország polgáraként jelen lenni a nemzetközi tudományos világban, amely nyíltan a területszerző orosz birodalom mellé áll a háborúban? Azonosítják a nemzetet az illiberális Orbán Viktor politikájával?

A teljes cikket a Magyar Hang március 24-én megjelent, 2023/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Csaba László