Diadalmas hanyatlás

Diadalmas hanyatlás

Orbán Viktor a kormányülésen 2023. május 17-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A politikai humor műfajában is otthon van a miniszterelnök. – Célegyenesben a költségvetés – lelkendezett a Facebookon, jelezve, kormánya hamarosan elfogadja a jövő évi költségvetés tervezetét. Amit május 30-án benyújtanak a parlamentnek, és június 7-én már szavaznak is róla. Sok időt nem hagynak hát az érdemi vitára, az ellenzéki felvetések megfontolására; egy illiberális rendszerben nem kell túlzásba vinni a parlamentáris színjátékot.

De mi ebben a keserédes humor? Csak annyi, hogy amióta a kormány előre hozta tavasz végére, nyár elejére a következő évi költségvetés megszavazását, azóta az év végéig rendre hozzá kellett nyúlni a jogszabályhoz. Sokszor a legalapvetőbb számok, prognózisok is, amelyekre az egész építményt felhúzták, megavasodtak néhány hónap alatt, ami tudható volt jó előre. Legutóbb az a példátlan helyzet állt elő, hogy az év közepén elfogadott költségvetést decemberben rendeleti úton (!) írta át a kormány. Így idén az országnak hónapokig nem volt az Országgyűlés által elfogadott költségvetése.

• Miért előnyös a propaganda-kormányzás szempontjából a korai költségvetési „vita”?
• Milyen a sivár valóság a propaganda alatt?
• Eljött a pénzbehajtás ideje.

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 19-én megjelent, 2023/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!