Elon Musk állítja, hogy csipet ültettek egy ember agyába, de ez számtalan kérdést felvet

Elon Musk állítja, hogy csipet ültettek egy ember agyába, de ez számtalan kérdést felvet

A Neuralink agyi implantátuma (Fotó: Neuralink)

Elon Musk bejelentette (természetesen az általa birtokolt X-en, vagyis a volt Twitteren), hogy egy másik cége, a Neuralink által az első ember agyába ültetett csip működik, a kísérleti alany már képes számítógépes egeret irányítani a gondolataival. Fel sem lehet sorolni az összes felmerülő kérdést, kezdve azzal, hogy ez vajon igaz-e (Musk megszólalásaiban ugyanis egyre nehezebb különbséget tenni az alaptalan nagyzolás és a tények között). De ha feltételezzük, hogy igaz, akkor még több dilemma fogalmazódik meg, amelyek a tudományetika, a személyiségi jogok, illetve a szabad akarat legbelső lényegét érintik.

A nyilvánosságra hozott minimális információk szerint az első tesztalany, akinek agyába a Neuralink robotja az emberi tudat és a komputer közötti interfészként működő csipet épített, teljesen felépült a beavatkozás után. Ez a cég által korábban megoperált számos majomról nem volt elmondható, hiszen tavaly kisebb botrány lett belőle, amikor kiderült, hogy legkevesebb tucatnyi majom pusztult el a csipbeültetés után. Musk akkor azzal védekezett, hogy egyetlen majom sem a csipbeültetés következében halt meg, hanem már eleve halálos betegségben szenvedtek, és ezért a kísérlet végén tervezetten elaltatták őket. Mindenesetre ez nem az a fajta hírverés volt, amit a milliárdos annyira szeret. Az emberi alany jelenleg a számítógép képernyőjén képes ide-oda csúsztatni az egérkurzor helyét jelző nyilacskát – ha hinni lehet Musknak. „Jól haladunk, a páciens a jelek szerint teljesen felépült, tudomásunk szerint nem alakultak ki nála káros mellékhatások. A páciens képes mozgatni az egérkurzort a kép ernyőn, csupán a gondolatai segítségével” – írta a Neuralink tulajdonosa.

• Mennyire lehet hinni Musknak?
• Miért átláthatatlan a Neuralink kísérlete?
• Hogy működik a csipbeültetés?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!