Erdélyi szakszervezeti vezető: Amikor a nép közös érdekéről van szó, azonnal össze kellene fogni

Erdélyi szakszervezeti vezető: Amikor a nép közös érdekéről van szó, azonnal össze kellene fogni

Kocs Ilona

Kocs Ilona, a romániai Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) Hargita megyei elnöke matematika szakos tanárként és iskolaigazgatóként harminc évet töltött a pályán. A harmadik hete tartó romániai pedagógussztrájkról azt mondta a Magyar Hangnak adott interjúban, reméli, hogy a tanárok kitartanak, hiszen korábban is sikerült már eredményt elérniük. A sztrájkoló pedagógusok 25 százalékos béremelést és inflációkövető béreket követelnek, és azt, hogy a pályakezdő pedagógusok kapják meg romániai nettó átlagbért, 4000 lejt (300 ezer forint). Jelenleg egy pályakezdő tanár Romániában körülbelül nettó 2500 lejt (188 ezer forint) keres, ami elmarad a nettó 207 ezer forintos magyarországi kezdő bértől. Később azonban az olló kinyílik: 18–20 év után alapesetben 40–60 ezer forinttal többet kap kézhez egy romániai tanár, miközben kevesebb a kötelező óraszáma.

A 300 ezer romániai tanár és más oktatási dolgozó 90 százaléka sztrájkba lépett múlt héten, ez óriási arány, főleg Magyarországról nézve, ahol a 25–30 százalékos részvétel egy pedagógussztrájkon már magasnak számít. Kocs Ilona szerint a nagy részvételnek az az oka, hogy a tanároknak „már elegük van a megaláztatásból”.

A feszültség forrásai nagyon hasonlóak a magyarországi pedagógus szakszervezetek által hangoztatott problémákhoz. Kocs Ilona hozzátette: régóta kérik azt is, hogy a magyar anyanyelvű diákoknak másképp oktassák a román nyelvet – ne az irodalmi, hanem a mindennapi életben használatos nyelvet tanítsák. – Az legyen a cél, hogy a magyar gyermek tanuljon meg szépen románul, különben nem fog tudni érvényesülni. Aminek az lesz a vége, hogy elmennek innen – és ez kár lenne, mert mi itt vagyunk itthon.

• Mit szól ahhoz, hogy egyes elemzők szerint pártpolitikai motiváció van a sztrájkok mögött?
• Hogyan kell elképzelni a sztrájkot Hargita megyében, zárva vannak az iskolák?
• Hogy érinti a diákokat a több hetes munkabeszüntetés?
• Mekkora gond Romániában a pedagógushiány, milyen tanárok hiányoznak elsősorban Székelyföldön?
• És vajon probléma-e, hogy az oktatásért felelős miniszter soha nem volt tanár?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 9-én megjelent, 2023/23. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!