Farkas Attila Márton: Állati nagy az indulat

Farkas Attila Márton: Állati nagy az indulat

Farkas Attila Márton (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Már a Puzsér Róberttel közös estek elnevezése is megragadja a figyelmet: Apu azért iszik, mert te sírsz. Mint az interjúnkban Farkas Attila Márton (FAM) mondja, amikor 2011 szeptemberében kezdtek, nem gondolták volna, hogy az egésznek akár negyedekkora sikere lesz. A beszélgetések során, mint mondja, kiéli a kamaszos hőzöngési késztetéseit is. Mindenesetre az apu mint kifejezés a magyar közéletbe is beette magát: eredetileg Orbánra mondták a hívei, mostanra pedig már Karácsony rajongói is belekezdtek. Jól kifejezi ez a politikához való paternalista hozzáállást. – Régi cucc ez. Kádár apánk, Sztálin apánk, Lenin apánk! De még az Attila is azt jelenti, hogy atyácska. Az uralkodó mindig apa. Mindenhol az volt, de Keleten máig megmaradt – válaszolja erre Farkas Attila Márton.

Akkor lehet sikere ma is egy politikusnak, ha ezt a figurát fel tudja venni? Nyugaton szerinte kevésbé, Donald Trumpnál sem annyira ez használhatott, inkább a vulgáris stílusa, és az, hogy olyan tartalmaival, mint amilyen a bevándorlásellenesség, megszólította a rozsdaövezeti, főleg fehér prolikat, akiket addig más senki. És nem csak őket. Nála a populizmus, nem az atyáskodás hatott. Az oroszoknál viszont persze! Szerintem ez ma inkább csak Keleten menő. A vezető mint apánk, atyánk. De Karácsony apuzása szerintem irónia, viccelődés. Orbán esetében erről már nem vagyok meggyőződve.Na és mi a helyzet Magyar Péterrel? FAM úgy látja, ő inkább a politika Azahriah-ja, az ellenzéki tábornak pedig mostanra annyira elege lett, hogy bárkire szavazna helyette. – Jönne egy földönkívüli, akkor is beállnának mögé, csak ne Orbán legyen. Állati nagy az indulat a társadalom bizonyos csoportjaiban – teszi hozzá.

• Hogyan tekintettek a kommunizmus idején a buddhizmusra?
• Minek tudja be Farkas Attila Márton a népszerűségét?
• Hasonlíthatjuk a NER-t a Kádár-rendszerhez?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!