A közel ezeréves múltra visszatekintő flódnit – akárcsak távoli rokonát, a zserbót, valamint a bejglit – sok családban karácsony környékén sütik, de miután az askenázi zsidó konyha különleges desszertjéről van szó, egyben purimi sütemény. A néhai Raj Tamás főrabbi szavaival élve, „valamennyi purimi sütemény királynője”. Elkészítése nagy gondosságot igényel, és annyira tömény és kiadós, hogy évente egyszer érdemes rászánni az időt. A flódnit eredetileg Fladennek hívták, ami a délnémet, svájci nyelvben széles, lapos és vékony süteményt jelentett, amit megtöltöttek valamivel, tehát semmiképpen sem azt a sokrétegű, magas süteményt értették alatta, amit manapság flódni címén a cukrászdákban kapni lehet.
• Honnan származik a flódni?
• Van-e tökéletes recept?
• Milyen sorrendet állított fel szakértőnk a városszerte megvásárolt sütemények között?
A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!
Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!
ElőfizetekMár előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!