Választás 2022: Frontsebészet Tapolcán

Választás 2022: Frontsebészet Tapolcán

Rig Lajos országgyűlési képviselő Tapolcán (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Nagy a kontraszt a Veszprém megyei 3. választókerület települései között, ha keletről közelítjük meg a választókerület központi helységét, Tapolca városát. Mind a Balaton-part, mind az attól eggyel északabbra fekvő, divatos Káli-medence településeinek újgazdagjai február elején még téli álmukat alusszák a fővárosban, így a falvakban ilyenkor nem nagyon van élet. Nem úgy Tapolcán, ahol hétköznap délelőtt is meglepően élénk a forgalom, a 15 ezres járási székhely kávézóiban ráérős polgárok üldögélnek feketéjük felett.

Maga a városka is kettős arcát mutatja: a rendszerváltás előtt a városba beköltöző bányászok lakhatási céljaira francia mintára épült ipszilon házakban él a település lakosainak egyharmada, míg a belváros őriz még nyomokban az egykori mezőváros polgári miliőjéből is. A Fidesz a 2014-es választásokat megelőző, választókerületi határokat átrajzoló „reformja” alkalmával annak ellenére sem Ajka lett a választókerület központja, hogy majdnem kétszer annyian lakják, mint Tapolcát. Csakhogy a határtologatáskor Tapolca még fideszes településnek számított (immár második ciklusban ellenzéki – jobbikos – polgármestere van), míg Ajka most is és akkor is baloldali többségű város volt. A két nagyobb városon túl e kerülethez tartozik az ötezer lelkes Sümeg és további közel hetven miniváros és -falu.

• Mivel kampányol az ellenzéki jelölt, Rig Lajos?
• És miért vállalta a megmérettetést a Fidesz színeiben az egykori miniszterelnök-helyettes Navracsics Tibor?

A teljes cikket a Magyar Hang február 11-én megjelent, 2022/7. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!