Bizonytalan új év a frontvonalon

Bizonytalan új év a frontvonalon

Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövû légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)

Nem alakult ki patthelyzet a frontvonalon – jelentette ki a hét végén Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, aki arról már nem kívánt nyilatkozni, hogy Kijev a tél folyamán folytatja-e ellentámadásait. Pedig egy hónappal korábban a katonai vezető még arról beszélt a The Economist című brit hetilapnak, hogy az ukrán-orosz konfliktus állóháború felé halad, ami Oroszországnak kedvez, mert így újjáépítheti katonai erejét. Zaluzsnij kijelentését akkor Volodimir Zelenszkij hevesen kritizálta, és az államfő köréből más, magas rangú vezetők is arról beszéltek, hogy a főparancsnok kijelentései felesleges pánikhangulatot keltenek a nemzetközi partnerek körében. Pedig a jelenlegi katonai helyzet pontos meghatározása összefüggésben áll azzal, hogy mi lesz a kora nyáron indult ukrán ellentámadás jövője az előttünk álló hónapokban.

• Milyen forgatókönyvekre számítanak az elemzők?
• Új ukrán ellentámadás készül?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!