Héják és galambok

Héják és galambok

Stumpf István alkotmánybíró a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által rendezett XIX. Pénzügyi csúcstalálkozón a Sofitel Budapest szállodában 2017. április 20-án (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

Orbán szerintem most próbálja újraformálni a környezetét. (...) Én úgy látom, hogy egyre több olyan embert enged a közelébe, akiknek van szuverén gondolata és látásmódja a világról.

Stumpf István, a Fidesz bölcsőjének számító Bibó-szakkollégium egykori igazgatója, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, volt alkotmánybíró mondta ezt a Telexnek adott interjújában. Az apropó: a miniszterelnök nemrég felkérte a felsőoktatás modellváltását koordináló kormánybiztosnak, amire igent mondott. Úgy fogalmazott, az egész életpályáját kockára teszi, hogy a modellváltást sikerre vigye. Az alapítványi kiszervezés bár tipikus neoliberális módszer, önmagában nem ördögtől való, vannak jó nemzetközi példák. Az is igaz, hogy az egyetemi struktúra az elmúlt tíz évben is ellenállt a reformkísérleteknek, vagyis ezen a téren az orbáni állam sem volt jó gazda.

Miért gondolja Szerető Szabolcs Stumpf István kinevezése alapján, hogy Orbán Viktor egy lépéssel most is az ellenzék előtt jár?

Kiderül a teljes cikkből, melyet a Magyar Hang február 12-én megjelent 2021/7. számában talál (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online (mi az a Magyar Hang Plusz?)!