Hogyan kampányol jövőre az ellenzék, ha jön a gigabírság?

Hogyan kampányol jövőre az ellenzék, ha jön a gigabírság?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) cégtáblája az V. kerületi Apáczai Csere János utca 10. szám alatt (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Több mint hárommilliárd forintos büntetést kaphatnak az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ) a tavalyi parlamenti választáson összefogó ellenzéki pártok a kampányban feltűnt külföldi pénzek miatt. A büntetés tervezetének múlt heti kiszivárgásakor az ÁSZ úgy reagált, még nem döntöttek az ügyben. De hogyan kampányolnak a pártok a jövő évi EP- és önkormányzati választásokon, ha marad a bírság? Ennek jártunk után az érintettek és Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetőjének segítségével. 

Az EP- és a helyhatósági választásokra nem jár címzett állami kampánytámogatás úgy, ahogyan a parlamenti választásokra, „cserébe” költési plafon sincsen. – Ezért az EP- és a helyhatósági választásokon a pártok a saját, szabályos forrásaikat használhatják, például az állami támogatást is, ennek akár az egészét kampányra költhetik. Nyilván közben működésre is kell költeni, ez kényszerítően fékezi a kampánykiadásokat – magyarázta megkeresésünkre Ligeti Miklós. Emellett banki kölcsönt is felvehetnek a pártok, felhasználhatják meglévő vagyonukat, vagy kérhetnek egyéni adományokat – ez magyar állampolgár magánszemélyektől korlátlan mértékben gyűjthető működési támogatásként, amit szabadon elkölthetnek akár kampányra is. Ám ha egy fő 500 ezer forint felett adományoz, azt nyilvánosságra kell hozni a párt éves beszámolójában. Fontos, hogy céges és külföldi pénzek párthoz nem érkezhetnek. 

• Milyen trükközéseket lehetett megfigyelni a korábbi kampányok alkalmával?
• Hogyan készül a jövő évi kampányok finanszírozására az ellenzék?
• Hogyan látja helyzetét a más ügy miatt, de szintén ÁSZ-bírsággal sújtott Kétfarkú Kutya Párt?
• És hogy jön ide a karibi szigetvilág?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 30-án megjelent, 2023/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!