Veszélyben Csongrád kincse, a vízparti paradicsom

Veszélyben Csongrád kincse, a vízparti paradicsom

A Körös-torok (Fotó: Magyar Hang/Csécsi László)

A híres Körös-torok Csongrád legnagyobb turisztikai nevezetessége. Nyaranta sok ezren jönnek ide, a homokfövenyen keresve felüdülést. Csakhogy ezt a vízparti paradicsomot egy tollvonással a hullámok alá temetheti a nagypolitika, ha végül úgy dönt, hogy a város alatt, és nem fölötte építik meg az évtizedek óta tervezett duzzasztóművet.

Június közepén, a nyári szünet első hetében a csongrádi Körös-torokban még csak készülnek a szezonra a vendéglátósok. Az üdülőfalu házain a tavaszi renoválások utolsó simításait végzik a tulajdonosok. Egy-két étterem ugyan kinyitott, de csak néhányan lézengenek a parton. Pedig 35 fokot mutat a hőmérő, a víz kellemes, néhányan bele is merészkednek. – Kisköre megint kitolt velünk – világosít fel az egyik étterem tulajdonosa. Megindították a vizet, ezért a csongrádi part nevezetességét, a homokpadot méteres víz fedi. – Ha alacsonyabb lenne a víz, már tele lenne a part. Így sokan még a foglalásukat is visszamondják – magyarázza.

A Körös-torok vonzerejét ugyanis az a több száz méter hosszú, vízállástól függően akár 100 méter széles homokpad adja, amit bármelyik tengerparti település megirigyelhetne. Selymes fövenyén nyaranta sok ezer ember keresi a felüdülést. A parton igazi nyaralóparadicsom épült ki kávézókkal, üdülőkkel, hétvégi házakkal. Látszik, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteg pénzt fektettek be itt a vállalkozók és pihenni vágyók. Csongrád nevezetességének jövőjére azonban sötét árnyék vetül, ami komoly aggodalommal tölti el a helyieket.

• Miért van szükség a Tisza felduzzasztására?
• Miért nem mindegy, hogy Csongrád fölött vagy alatt épül meg a duzzasztómű?
• Létezik-e olyan megoldás, ami minden igényt kielégít?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 7-én megjelent, 2023/27. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!