Így aligha lesz kormányváltás

Így aligha lesz kormányváltás

A színpad Márki-Zay Péter eredményváróján, 2021. október 17-én. Forrás: Magyar Hang.

Vége az előválasztás miatti idegeskedésnek, kezd megnyugodni a Fidesz. A jelenlegi hatalmat támogató Nézőpont Intézet jelentős kormánypárti fölényt mutató közvélemény-kutatásaira vélhetően legyintenek ellenzéki körökben, ám a minap már a Závecz Research is a Fidesz támogatottságának növekedését mérte, igaz, nagyjából egyforma listás eredményt regisztrált a hatpárti ellenzék és a kormányoldal számára. Csakhogy ez nem elég a kormányváltáshoz, hiszen a mostani választókerületi határok, valamint az erdélyi és a vajdasági magyarok körében eddig megtapasztalt erős Fidesz-támogatottság miatt az ellenzéknek több százalékponttal kellene vezetnie.

Az erősödő infláció, az emelkedő hitelkamatok ebben az évben nem tettek jót a közhangulatnak, és egy ilyen helyzetet az ellenzék – elvileg – a kormány ellen tudna fordítani. Ehhez képest a Fidesz jelenleg esélyesebbnek mutatkozik a 2022-es országgyűlési választások megnyerésére, amelynek három oka van: 1) Márki-Zay Péter stratégiai tévedése; 2) Az ellenzéken belüli félresikerült folyamatok; 3) A miniszterelnök reagálása.

A teljes cikket a Magyar Hang december 10-én megjelent 2021/50. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!