Izraeli túlélő: A gyermekem minden nap azt kérdezi, meghalt-e valaki az osztályból

Izraeli túlélő: A gyermekem minden nap azt kérdezi, meghalt-e valaki az osztályból

Moran Hagbi túlélte a Hamász október 7-i terrortámadását, de barátaik, ismerőseik gyermekeit most is fogvatartják Gázában

Moran Hagbi, a gázai övezet határánál fekvő Yahini falu lakója és helyi képviselője nem csak azért érkezett Budapestre, hogy az utazás elfeledtesse vele és hét és fél éves kisfiával a Hamász október 7-i terrortámadását, vagy hogy más túlélőkkel együtt ő is megnézze az Izrael–Svájc Európa-bajnoki selejtezőt, amelynek a háborús helyzet miatt Izrael helyett Magyarország adott otthont. Moran kifejezetten azt kéri: az elrabolt és Gázában túszként tartott izraeli gyerekek egyikének fotójával fényképezzük le. Így akar részt venni abban a küzdelemben, amelyet Izrael jelenleg is folytat a túszok szabadon bocsátásért. A Magyar Hangnak Moran Hagbi elmondta, mit élt át a családja a terrorrtámadás éjszakáján, amikor öt másik áldozattal együtt 18 éves unokaöccsét is megölték, és beszélt arról is, hogy a történtek után hogy gondolkodik a palesztin emberekről.

Moran Hagbi, férje és két gyermeke a szirénák hangjára ébredt október 7-én szombaton. Hat óra harminc volt, ünnepnap reggele: idén erre a napra esett a Szimchát Tóra, vagyis a Tóra örömünnepe. Ekkor fejezik be és kezdik újra a Tóra olvasását. Vidám ünnepnap ez minden évben, amit a gyerekek is nagyon várnak. A család még aludt, amikor megszólalt a „vörös riasztás”. Moran Hagbi férje figyelmeztetett először, hogy a riasztás nem olyan, mint amit megszoktak, túl sokáig tart. A határtól négy kilométerre fekvő Yahini lakói hozzászoktak a légiriadókhoz, ezek többnyire rakétatámadások miatt szólaltak meg az elmúlt két évtizedben. Yahini egy mosáv, vagyis falusias izraeli település, nagyjából hétszázan lakják, lakói mezőgazdasággal foglalkoznak, Moran Hagbi férje is gazdálkodó.

A vörös riasztás nem maradt abba azon a reggelen, ezért az asszony megnézte a Facebookot, és azt hitte, álmodik: valaki megosztott egy videót arról, hogy a három percre lévő városban egy autóból lövöldöznek a terroristák. Egy perccel később már egy barátjuk hívta őket, üvöltve, hogy zárják be a mosáv kapuját azonnal, mert a terroristák úton vannak, a főúton rá is lőttek. Moran ma azt mondja: csoda volt, hogy éppen csak sikerült bezárniuk a kaput, mert hamarosan csakugyan megérkezett egy autó, benne kilenc terrorista. Behajtani nem tudtak, így a magukkal hozott robbanószerek, rakéták az autóban maradtak. És mivel a kapun kívül harcba keveredtek néhány rendőrrel, később sem tudtak hozzáférni az autóhoz. Moran szerint ennek köszönhető, hogy Yahini házai sértetlenek maradtak, miközben a szomszédos településen élők közül sokaknak már nincs hova hazamenni, mert felrobbantották vagy felgyújtották a házaikat.

• Miből derült ki, hogy nagyon felkészültek voltak a terroristák?
• Mit gondol a palesztinokról most?
• Szerinte mikor lehet jobb jövő Gázában?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!