Harmadik választásukat nyerhetik zsinórban Kaczynskiék

Harmadik választásukat nyerhetik zsinórban Kaczynskiék

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke pártjának regionális gyûlésén Busko-Zdrojban 2023. október 5-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Polak)

Vajon képes lesz-e egyedül kormányt alakítani a Jaroslaw Kaczynski és Mateusz Morawiecki jelenlegi kormányfő irányította nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezette tömörülés? Ez az október 15-ei lengyel parlamenti választások nagy kérdése – derül ki a közvélemény-kutatásokból. Minden felmérés a PiS dominálta pártszövetség, az Egyesült Jobboldal (ZP) győzelmét jósolja, az októberi vizsgálatok a kormányzó erők 2–9 százalékos előnyét mutatják a legnagyobb kihívó, a Donald Tusk vezette Polgári Koalícióval (KO) szemben. A ZP a szavazatok 30–39 százalékára számíthat, míg az Európai Tanács egykori elnöke, a volt lengyel kormányfő jobbközép platformját 25 és 32,5 százalék között mérték.

A nyugati és a lengyel kormánnyal kritikus sajtó szerint éppen ezért a választások tétje az, a PiS folytatja-e a demokratikus intézmények gyengítését, a befolyása alá vonását, vagy sem. Tusk elsősorban erre építette a kampányát: megígérte, hogy a Polgári Koalíció választási győzelme esetén visszavonják a PiS változtatásait a igazságszolgáltatás és a média területén, hogy így biztosítsák az ágazatok függetlenségét és az alkotmányos előírások betartását.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/41. számában találja. Vegye meg október 19-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!