"Az MTA fejlesztésére lenne jó pár ötletem"

Freund Tamás, az MTA elnöke (Forrás: Magyar Hang/Végh László)

Meglepődve hallotta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég újraválasztott elnöke, hogy többen annak tudatában támogatták, hogy személyes jó kapcsolatot ápol a miniszterelnökkel. – Másfél éve voltam már az Akadémia elnöke, amikor először fogadott. Most szintén próbálok tőle időpontot kérni egy jó ideje, remélem, hamarosan sikerrel járok – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában.

Az akadémiai elnök kitért arra is, hogy elkezdtek foglalkozni az akkumulátorgyártás tanulmányozásával, „lehet, hogy ez majd nem tetszik a kormánynak, de szigorúan szakmai szempontokat mérlegelünk”. Azt egyébként nem tartja helyesnek, hogy a Debreceni Egyetem rektora letiltotta Fábián István vegyészprofesszor előadását, amely az akkumulátorgyártással kapcsolatos aggályokat járta volna körül szakmai szemmel. – Vannak egyetemi rektorok, akik jobban követik a kormányzati irányvonalat, és ezt akarják mindenáron érvényesíteni. Ez szerintem óriási hiba, a kormányzás érdekét is jobban szolgálnák, ha a tudományos szempontokat hagynák érvényre jutni – fogalmazott.

• Mit mondana Orbán Viktornak, ha kapna időpontot?
• Letett már arról, hogy az akadémiai kutatóhálózat visszaszerzéséért küzdjön?
• Figyelembe veszi-e a kormány az MTA javaslatait?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 19-én megjelent, 2023/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!