Kalinka lett az orbáni pávatáncból

Kalinka lett az orbáni pávatáncból

Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Hszi Csin-ping kínai elnök (b5) bilaterális tárgyalása Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j4), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j6), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (takarásban, j7), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j8), Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár (j9) és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke (j1) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Szokatlanul hosszúra sikeredett Orbán Viktor kínai látogatása, elemzők azóta is találgatják, miről tárgyalhatott az Egy övezet, egy út kezdeményezés (Belt and Road Initiative, BRI) pekingi nemzetközi csúcstalálkozóján. A magyar miniszterelnök egyébként a kínai fővárosban barátságosan parolázott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki ellen a Nemzetközi Büntető Bíróság elfogatóparancsot adott ki, és az EU szankciókkal sújtja kormányát Ukrajna megtámadása miatt. A diplomáciai botrányon túl is nagy kérdés: egyedüli uniós kormányfőként mit keresett Orbán Viktor a fórumon, amikor Európában egyre inkább az új selyemútként is emlegetett kezdeményezés kudarcai kerülnek előtérbe, és az Európai Bizottság októberben vizsgálatot indított a kínai elektromos autók gyártásának állami támogatása miatt.

• Miről tárgyalhatott Orbán Viktor Putyinnal és a kínai pártelnökkel?
• Mennyivel jobb üzletet kötött Pekingben Aleksandar Vucic szerb elnök, mint Orbán és népes küldöttsége?
• Várhatunk-e innovációs fejlesztéseket Kínától, vagy a távol-keleti ország is csak hatalmas összeszerelőcsarnoknak használja az országot?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/43. számában találja. Vegye meg november 2-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!