Karácsony győzelme = Magyar Péter esélye

Karácsony győzelme = Magyar Péter esélye

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje beszédet mond a Párbeszéd - Zöldek szervezésében „Tiszta vizet a pohárba! - demonstráció a választások tisztaságáért” címmel megtartott tüntetésen a Nemzeti Választási Bizottság budapesti épülete előtt 2024. június 14-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Nem tartom szerencsésnek magam sem, ha kozmikus magasságokig emeljük Orbán Viktort. De ennek ellenkezőjét vallani sem érdemes. Sajnos hajlamosak vagyunk politikai preferenciánk, illetve vágyaink mentén vagy azt gondolni, hogy Orbán Viktor észjárásán lehetetlen felülkerekedni, vagy azt, hogy mindent az adott pillanatra tesz fel. A főpolgármesteri visszalépésre vonatkozó értékelések jól mutatták ezt. Számtalan lehetséges forgatókönyv van persze, érdemes is minél többet végiggondolni. De magunkat is becsapjuk, ha Orbán Viktor iránti rajongásunk vagy ellenszenvünk alapján latolgatjuk a miérteket.

Szentkirályi Alexandra visszaléptetését régóta pletykálták már, a leghangosabban Karácsony Gergely beszélt róla. De Lányi András is úgy vélte januárban lapunk hasábjain, hogy a Fidesz végül felsorakozhat az esélyesnek elkönyvelt Vitézy mögött. A közlekedési szakember nem nyerhetne fideszes jelöltként, de függetlenként (LMP-sként), akit végül a kormánypárt is támogat, van esélye. Végül bebizonyosodott, hogy ez így is van. Ha a kormánypárt indítja, nyilvánvalóan nem kampányolhatott volna részben a Fidesz ellen, így kormányellenes szavazókat is kevésbé tudott volna megnyerni. De akart-e volna így tenni? Vitézy valóban a Fidesz államtitkára volt, de abban nem vagyok biztos, hogy szeretett volna fideszes főpolgármester-jelölt is lenni. Elmúlt évekbeli konfliktusai, önjáró természete ezt kevéssé támasztották volna alá. Az persze biztos, hogy közelebb áll a kormányhoz, mint Karácsony Gergely. Legalábbis a kormány bizonyos tagjaihoz: Lázár Jánoshoz például kevésbé. 

• Mi mindenért akarhatta a Fidesz Vitézy győzelmét?
• Kit akar most ellenfeléül a kormánypárt?
• Miért jött volna jól a Fidesznek az országos politika felé mozduló Karácsony?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 27-ig kapható 2024/25. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!