Karácsony János: Itthon tartott a hazaszeretet

Karácsony János: Itthon tartott a hazaszeretet

Karácsony János (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Sokan büszkék arra, hogy az előző rendszerben miként ütötték-vágták őket. Én nem csinálok belőle ügyet. Be kellett tartani bizonyos írott és íratlan szabályokat. Éppen úgy, ahogy ma is – többek között erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Karácsony János.

Az LGT énekes-gitárosa és dalszerzője szerint a hazai beat zene robbanásszerű kialakulása nem vonatkoztatható el a társadalmi berendezkedéstől, amit nálunk a szocialista blokkhoz való tartozás, a vasfüggöny, az 1956-os forradalom utáni megtorlások, a terror és a hétköznapi emberek mind nyugodtabb és kiszámíthatóbb élete egyszerre jellemzett. – Mi ebbe nőttünk bele, megtanultuk az írott és íratlan játékszabályokat és azt, hogy ezen körülmények között hogyan tudunk a lehető legszabadabbak lenni – fejtette ki, megjegyezve: 1956 után már nemcsak az országhatáron, de a fejekben is vasfüggöny volt.

• Milyen lehetőségei lettek volna Nyugaton egy profi magyar zenésznek?
• Kibékült-e korábbi besúgóival?
• Mit jelent számára a székelység?
• Lesz-e negyedik Karácsony János-szólólemez?

A kérdésekre a válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!