Egyre kevesebb hajléktalannal szemben intézkednek a rendőrök Budapesten

Egyre kevesebb hajléktalannal szemben intézkednek a rendőrök Budapesten

Hajléktalanok koronavírus-járvány és kijárási korlátozás idején (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Noha 2018 óta elzárással is szankcionálható a közterületi hajléktalanság, a gyakorlatban még bírósági szakaszba is csak ritkán jutnak el az ilyen ügyek. Sőt, enyhül a szigor: az előző évhez képest felére esett vissza a közterület életvitelszerű használatáért adott rendőrségi figyelmeztetések száma Budapesten. Ez derül ki a bíróságtól és a rendőrségtől kikért adatokból.

A hajléktalanságra, különösen a fővárosi helyzetre, legutóbb éppen öt éve, az előző önkormányzati választást megelőző hónapokban vetült nagy figyelem. 2018 őszén az Országgyűlés kormánypárti javaslatra szigorította a jogszabályokat, és szabálysértéssé nyilvánították az életvitelszerű közterületi tartózkodást. Eljárást azonban csak akkor indítanak, ha egy hajléktalant 90 napon belül négyszer figyelmeztetnek. A bíróság akár elzárást is kiszabhat a fedél nélkül élőkre. A kormánypártok ezzel a módszerrel próbálták az ellátórendszer felé terelni az utcára jutott embereket, a módosítási kritikusai szerint ez nem más, mint a hajléktalanság kriminalizálása. Később a Metropol című utcai lap még koldustérképet is készített a „kéregetőveszéllyel fenyegető” fővárosi helyekről.

Rendőrségi forrásaink szerint azonban a jogszabály-módosítás csak púp a hatóság hátán. Merthogy nemcsak az elvégzendő feladatkör bővült, hanem akadnak nyomozók, akiknek a hajléktalanok is információforrást jelentenek, vagyis egyáltalán nem jó, ha vegzálják őket.

• Hányszor figyelmeztetett a BRFK Budapesten a közterület életvitelszerű használata miatt?
• Hány alkalommal a jogszabály 2018-ban történt megváltoztatása óta?
• Mennyi ügy jutott el a bíróságokig?
• Mi történt azzal a hajléktalannal, akit az egyik Veszprém megyei faluban értek rövid időn belül négyszer azon, hogy a használja a közteret?
• Milyenek a hajléktalanellátással foglalkozó szakemberek tapasztalatai Budapesten?
• Mely fővárosi kerületekben él a rendőrség a szakember tapasztalatai szerint a figyelmeztetés eszközével?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!